Η «πρόταση-γέφυρα» των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων για την οποία γίνεται προσπάθεια να κλειδώσει την ερχόμενη εβδομάδα, δεν προβλέπει συνεχιζόμενη ισραηλινή παρουσία κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου ή έναν μηχανισμό στην κεντρική Γάζα ώστε να αποτρέψει την επιστροφή ένοπλων, υποστηρίζουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Το Channel 12 μετέδωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πρόκειται να συνεχιστούν στο Κάιρο σήμερα. Μόνο εάν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μπορέσουν να συμφωνήσουν τους όρους σε αυτά τα δύο βασικά ζητήματα, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα πιέσουν τη Χαμάς να προχωρήσει στη συμφωνία, συμπληρώνεται. Η Χαμάς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτεί μια συμφωνία που ικανοποιεί αυτές τις δύο ισραηλινές απαιτήσεις, σημειώνει.
Το ρεπορτάζ πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιμείνει σε αυτά τα δύο αιτήματα τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να έχει μια κρίσιμη συζήτηση με τους διαπραγματευτές και τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ, με επίκεντρο αυτά τα θέματα, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες της Κυριακής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Προγραμματίζεται επίσης να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα το Ισραήλ.
Σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές του Ισραήλ τον ενημέρωσαν για τις συνομιλίες και «εξέφρασαν προσεκτική αισιοδοξία σχετικά με την πιθανότητα μιας συμφωνίας». Ανέφερε ότι η νέα πρόταση των ΗΠΑ, η οποία διαβιβάστηκε στο Ισραήλ και στη Χαμάς την Παρασκευή στο τέλος των διήμερων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των μεσολαβητών στη Ντόχα, «περιέχει στοιχεία που είναι αποδεκτά από το Ισραήλ».
«Πρέπει να ελπίζουμε ότι η μεγάλη πίεση στη Χαμάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μεσολαβητές θα οδηγήσει στην άρση της αντίθεσής της στην αμερικανική πρόταση και θα επιτρέψει μια σημαντική πρόοδο στις επαφές», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν προηγουμένως ότι η επιστροφή των ενόπλων δυνάμεων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα – κατά μήκος του διαδρόμου Netzarim που έχει δημιουργήσει ο ισραηλινός στρατός χωρίζοντας το βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας – θα συνιστούσε παραβίαση της συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Walla News, οι μεσολαβητές πρότειναν τώρα μια ρήτρα που δίνει στον στρατό του Ισραήλ (IDF) το δικαίωμα να επιτεθεί κατά της Χαμάς εάν μεταφερθούν όπλα στη βόρεια Γάζα (ο IDF θα πρέπει να αποσυρθεί από την περιοχή Netzarim στην πρώτη φάση της συμφωνίας.)
Ισραηλινές και άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ πιστεύουν ότι η απόσυρση από τον Διάδρομο Philadelphi, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο για τις έξι εβδομάδες της πρώτης φάσης της συμφωνίας δεν θα επέτρεπε στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί σημαντικά και ότι ορισμένες «διαδικασίες κατά μήκος των συνόρων» θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μια αποχώρηση του Ισραήλ από την παραμεθόρια περιοχή. Οι ειδήσεις του Channel 13 του Ισραήλ, επικαλούμενοι αιγυπτιακές πηγές, ανέφεραν ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος εργάζονται σε μια διευθέτηση σχετικά με τον συγκεκριμένο Διάδρομο και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.
Οι ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από Κατάρ και Αίγυπτο, μετέφεραν την πρόταση τους στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο τέλος των συναντήσεων που έγιναν Πέμπτη και Παρασκευή στη Ντόχα. Το Ισραήλ και οι μεσολαβητές συμμετείχαν. Αξιωματούχοι της Χαμάς στη Ντόχα ενημερώθηκαν για την πρόοδο των συνομιλιών εκεί, αλλά δεν συμμετείχαν άμεσα.
Μια ακόμα συνάντηση φέρεται να έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την πολυπόθητη συμφωνία μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει επιφυλακτική αισιοδοξία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια. Αξιωματούχοι της Χαμάς ανέφεραν ότι αντιτίθενται στις τελευταίες διατυπώσεις, με πηγές να δηλώνουν την Παρασκευή ότι η ομάδα επέμενε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, επιστροφή εκτοπισμένων Γάζας και ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων.
Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις είπε ότι η Χαμάς είναι πιθανό να απορρίψει την τελευταία πρόταση, θεωρώντας ότι αντικατοπτρίζει σε γενικές γραμμές τις θέσεις του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου έχει επιμείνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ανταποκρίνεται και στους δύο βασικούς πολεμικούς στόχους του Ισραήλ – την επιστροφή όλων των ομήρων και την καταστροφή της Χαμάς. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι η ισραηλινή πρόταση της 27ης Μαΐου στην οποία βασίζονται οι συνεχιζόμενες συνομιλίες προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παρόλο που το δημοσιευμένο κείμενο δείχνει ότι αυτό συμβαίνει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 12 η «πρόταση γεφύρωσης» καλύπτει πολλά συγκεκριμένα θέματα. Μεταξύ αυτών, προσδιορίζει πόσοι ζωντανοί Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση, έξι εβδομάδων, της συμφωνίας. Έχει αναφερθεί ευρέως στο παρελθόν ότι περίπου 30 γυναίκες, ηλικιωμένοι και άρρωστοι όμηροι θα απελευθερωθούν. Τα ονόματα σχεδόν όλων αυτών των ομήρων έχουν επίσης καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Η πρόταση διευκρινίζει επίσης τη σειρά με την οποία θα απελευθερωθούν οι όμηροι, με τις γυναίκες — συμπεριλαμβανομένων των γυναικών στρατιωτών — να απελευθερώνονται πρώτες.
Η πρόταση αντικατοπτρίζει επίσης τη διαδικασία με την οποία οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.
Σχόλια του WBB News
Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα αντιμετωπίζει ακόμα διάφορα εμπόδια. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπου πρέπει να επιλυθούν ορισμένα κρίσιμα θέματα. Οι ΗΠΑ, με τη στήριξη του Κατάρ και της Αιγύπτου, προσπαθούν να φέρουν σε πέρας μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, αλλά ακόμα υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά της Χαμάς.
Ο Νετανιάχου έχει επιμείνει στην απόλυτη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και την καταστροφή της Χαμάς ως στόχους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστούν στο Κάιρο για την εξεύρεση λύσεων σε όλα τα εκκρεμή θέματα της συμφωνίας.
Παρά τις δυσκολίες, η προοπτική μιας σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις παραμένει ανοιχτή. Με την πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ και τους μεσολαβητές, υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες και αν η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός της εβδομάδας, όπως προβλέπεται.