Ανθρωποθυσίες από την Unilever στην Ευρώπη
Περικοπές στο ένα τρίτο όλων των θέσεων υπαλλήλων γραφείου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους προγραμματίζει η Unilever, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος προχωρά το σχέδιό του να τονώσει την αποδυναμωμένη ανάπτυξη του γίγαντα καταναλωτικών αγαθών, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη δημιουργία ενός «πιο ευέλικτου και πιο υπεύθυνου οργανισμού».
Η εταιρεία μέλος του FTSE 100, που δέχεται πιέσεις από μετόχους όπως ο ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz, ανακοίνωσε σε ανώτερα στελέχη ότι θα περικοπούν έως και 3.200 θέσεις στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Η κίνηση εντάσσεται στο «πρόγραμμα παραγωγικότητας» της Unilever, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο και περιλαμβάνει περικοπή έως και 7.500 θέσεων παγκοσμίως. Η εταιρεία απασχολεί 10.000 έως 11.000 υπαλλήλους γραφείου στην Ευρώπη.
«Ο αναμενόμενος καθαρός αντίκτυπος στην Ευρώπη από τώρα και έως το τέλος του 2025 κυμαίνεται από 3.000 έως 3.200 θέσεις εργασίας», δήλωσε σε βιντεοκλήση η Κωνσταντίνα Τρίμπου, επικεφαλής ανθρώπινων πόρων της εταιρείας.
Οι περικοπές αφορούν «κυρίως θέσεις γραφείου» και δεν θα περιλαμβάνουν θέσεις σε εργοστάσια, πρόσθεσε.
Η ακριβής γεωγραφία των περικοπών σε όλη την Ευρώπη δεν έχει ακόμη αποφασιστεί επίσημα από την πολυεθνική, της οποίας τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Λονδίνο μετά την εγκατάλειψη της αγγλο-ολλανδικής δομής της το 2020. Διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκομένους ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η Unilever.
Ο Hermann Soggeberg, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργασίας της Unilever, δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τοποθεσίες γραφείων θα επηρεαστούν εξίσου, αλλά ιδιαίτερα τα εταιρικά κέντρα στο Λονδίνο και το Ρότερνταμ.
Με το άκουσμα της είδησης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον θυμό τους στο online σύστημα σχολίων και διαλόγου σε πραγματικό χρόνο. Προς απάντηση, στέλεχος σύστησε στο προσωπικό να αφιερώσει την ενέργειά του στην επιχείρηση αντί να προτιμά την αβεβαιότητα και το άγχος. «Αντί να το σπαταλιόμαστε σε ανήσυχες σκέψεις, ας δώσουμε την ενέργειά μας στην εξυπηρέτηση των πελατών και των καταναλωτών μας κάνοντας σπουδαία την επιχείρηση. Είναι στο χέρι μας», είπε το στέλεχος.
«Απογοήτευση. Είναι δυνατόν να βλέπουν έτσι τους εργαζόμενους;» έγραψε ένας υπάλληλος. «Μηδενική επίγνωση του πώς νιώθουν οι άνθρωποι στο πεδίο», έγραψε άλλος.
Ο Hein Schumacher, ο οποίος αντικατέστησε τον Alan Jope στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Unilever πριν από ένα χρόνο, δέχεται πιέσεις από τους μετόχους να «ταρακουνήσει» την εταιρεία και να τονώσει την ανάπτυξη, μετά από χρόνια χαμηλών οικονομικών επιδόσεων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα εγκαταλείψει το τμήμα παγωτού, το οποίο εδρεύει στην Ολλανδία και αντιπροσωπεύει το 16% των πωλήσεων του ομίλου, ωστόσο υστερεί έναντι ταχύτερα αναπτυσσόμενων τομέων, όπως η ομορφιά και η ευεξία.
Η Unilever ανακοίνωσε επίσης ότι θα περικόψει 7.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς θα πέσει ψαλίδι. Η εταιρεία απασχολεί 128.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Unilever,θέσεις εργασίας