Η Πορτογαλία ζήτησε χθες Τετάρτη από τους ευρωπαίους εταίρους της να στείλουν πυροσβεστικά αεροσκάφη για να κατασβεστεί η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και μια εβδομάδα στο νησί Μαδέρα, απειλώντας δάσος ενταγμένο στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (φωτογραφία, επάνω, από το Χ).
«Θα ενεργοποιήσουμε τις επόμενες ώρες τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να έλθουν δυο αεροσκάφη Canadair» και ν’ αναλάβουν «δράση στη Μαδέρα», δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων LUSA στην κυβέρνηση.
H επιφάνεια που έκαψε η πυρκαγιά ως προχθές Τρίτη έφθανε τα 43.920 στρέμματα
Good morning everyone.
The devastating wildfire that began last Wednesday on the island of Madeira continues to rage out of control in certain areas. The flames have now reached the peak of Areeiro, advancing uncontrollably and defying firefighting efforts.
To date, over 8,500… pic.twitter.com/2oqanP9ru1— Kernow Weather Team (@KWTWeather) August 21, 2024
Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Μιγκέλ Αλμπουκέρκι ανακοίνωσε εξάλλου ότι έφθασαν χθες 60 πυροσβέστες και διασώστες ως ενισχύσεις από τη Λισαβόνα, που προστέθηκαν σε άλλους 76 οι οποίοι εστάλησαν από την εθνική κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο.
Ως προχθές Τρίτη το μεσημέρι, η επιφάνεια που έκαψε η πυρκαγιά έφθανε τα 43.920 στρέμματα, δηλαδή 9.590 επιπλέον στρέμματα μέσα σε 24 ώρες, διευκρίνισε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος μέσω X.
These #Landsat images of fires on Madeira, a Portuguese island west of Morocco, show active fires marked by a red infrared signature. As of August 20, the fires had burned more than 5,700 hectares of forest. pic.twitter.com/9rfEqVJLEN
— NASA Earth (@NASAEarth) August 21, 2024
Χθες Τετάρτη το βράδυ, οι φλόγες συνέχιζαν να εξαπλώνονται σε δυο μέτωπα σε εξαιρετικά δυσπρόσιτες ζώνες στην κεντρική οροσειρά του νησιού, που εκτιμούν ιδιαίτερα οι ξένοι τουρίστες, στ’ ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, σύμφωνα με τον κ. Αλμπουκέρκι.
Σφοδροί άνεμοι συνέβαλαν στην εξάπλωση της φωτιάς και επίσης προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αεροσκαφών στη Μαδέρα, με αποτέλεσμα ν’ αποκλειστούν τουρίστες στο νησί, πάντως η εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φουνσάλ διαβεβαίωσε προχθές πως λειτουργεί εκ νέου ομαλά.
Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην κοινότητα Χιμπέιρα Μπράβα και εξαπλώθηκε στις γειτονικές Κάμαρα ντε Λόμπους και Πούντα ντου Σολ, στα νότια παράλια της νήσου, δυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Φουνσάλ.
🇵🇹 The situation at Pico Ruivo in Madeira has become more complicated.
Firefighters are unable to cope without air support.
It is interesting that even after the closure of hiking trails in Madeira, tourists continue to walk along them, putting their lives at risk. pic.twitter.com/en5RD0OJsN
— Маrina Wolf (@volkova_ma57183) August 21, 2024
Περίπου 200 άνθρωποι χρειάστηκε ν’ απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, κυρίως για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εισπνεύσουν καπνό, πάντως οι περισσότεροι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν.
Οι φλόγες έφθασαν ωστόσο σε «μικρό» μέρος του τροπικού δάσους της Μαδέρας, ενταγμένου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της περιφερειακής γραμματείας πολιτικής προστασίας Αντόνιου Νούνιες στη δημόσια τηλεόραση RTP.
Πηγή: ΑΠΕ
Σχόλια του WBB News
Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια σοβαρή καταστροφή λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στο νησί Μαδέρα. Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς είναι εντατικές, με την Πορτογαλία να ζητά βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της. Οι επιπτώσεις της φωτιάς είναι σοβαρές, με εκτεταμένες φθορές σε δάση και απειλή για το τοπίο και το περιβάλλον.
Οι προσπάθειες διάσωσης και κατάσβεσης της φωτιάς είναι εμφανείς, καθώς αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και δυνάμεις. Η προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα, καθώς και η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
Οι φλόγες συνεχίζουν να εξαπλώνονται, ενώ οι συνθήκες, με τους δυνατούς ανέμους, δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι συντονισμένες και αποφασιστικές, ενώ η υποστήριξη από άλλες χώρες αναμένεται να βοηθήσει στον έλεγχο της φωτιάς.
Είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρώπινη ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η συνεργασία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες είναι απαραίτητες σε τέτοιες καταστάσεις. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα ελεγχθεί σύντομα και χωρίς ανθρώπινες απώλειες.