Έξι εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται έτοιμος να διορίσει επικεφαλής κυβέρνησης ανεξάρτητα από το πολιτικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου που ανέδειξε την Αριστερά πρώτη δύναμη.
Στο άκουσμα της είδησης η «Ανυπότακτη Γαλλία» απειλεί ανοιχτά με «καθαίρεση» τον Γάλλο πρόεδρο αν δεν ορίσει ως υποψήφια πρωθυπουργό την προταθείσα από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», Λουσί Καστέ, και δείχνει έτοιμη να βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν και το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη
Μετά τη νηνεμία για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι με τον συντονιστή του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Μανουέλ Μπομπάρ, να φροντίζει για αυτό.
Παίζει… καθυστερήσεις ο Μακρόν
«Η καθαίρεση Μακρόν είναι μια αξιόπιστη πιθανότητα» δηλώνει εξηγώντας πως θα κινηθούν διαδικασίες αν δεν δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Καστέ. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα συνταγματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να σας ανατρέψουμε», απείλησε τον Μακρόν.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνο) παρατηρούν με έκπληξη όσα συμβαίνουν στα «Ηλύσια Πεδία» και το γεγονός ότι η παραιτηθείσα κυβέρνηση έχει υπερβεί κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια που ορίστηκαν για τη «διαχείρισης των τρεχουσών συνθηκών» με βασικό μέλημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτό που συζητιέται έντονα είναι πως ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παραμερίζει όχι μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά και τη Λουσί Καστέ, το πρόσωπο που προτάθηκε ως πρωθυπουργός από τον συνασπισμό που αναδείχθηκε πρώτος.
Η ένσταση που προβάλλουν οι «Μακρονιστές» είναι γνωστή: Κανείς δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, άρα κανείς δεν έχει κερδίσει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ηγεσία μιας νέας κυβέρνησης…
Πρώτα η ανοιχτή επιστολή και μετά η δήλωση «φωτιά» του Μπομπάρ
Το φιτίλι στη βόμβα έβαλε η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε (17/08) στην εφημερίδα La Tribune από τους επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Κατηγορούν τον Μακρόν ότι αρνείται να ακολουθήσει τον «βασικό δημοκρατικό κανόνα» και να εκπληρώσει τη βούληση του λαού», δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές, αν και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να βρίσκεται στη διαδικασία διορισμού αρχηγού κυβέρνησης χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών», αναφέρει το κείμενο, καταγγέλλοντας «θεσμικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας».
Ο Μπομπάρ χθες επανήλθε ρίχνοντας στο τραπέζι όλα συνταγματικά μέσα που διαθέτει το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας όπως η διαδικασία αποπομπής του προέδρου.
Η διαδικασία αποπομπής του προέδρου προβλέπεται στο άρθρο 68 του Γαλλικού Συντάγματος. Προβλέπει ότι η σχετική πρόταση πρέπει να κατατεθεί από το ένα δέκατο των βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα.
Με 72 βουλευτές, η «Ανυπότακτη Γαλλία», διαθέτει το ένα δέκατο των βουλευτών, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών στην Εθνική Συνέλευση.
Διαφωνίες στη συμμαχία
Οι ηγέτες του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» θα συναντηθούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Παρασκευή 23 Αυγούστου παρουσία της Λουσί Καστέ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure, ο οποίος πήρε αποστάσεις την Κυριακή λέγοντας ότι η πρόταση «καθαίρεσης» αφορά μόνο το κίνημα» της Γαλλικής Αριστεράς.
Σχόλια του WBB News
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε στιγμιαία κρίση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία. Η αντιπαράθεση με το “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” και η απειλή “καθαίρεσης” είναι ένα σαφές μήνυμα ανυποταξίας και αντίστασης. Η απόφασή του για τη διορισμό επικεφαλής κυβέρνησης έρχεται αντιμέτωπη με έντονες αντιδράσεις και προκαλεί διχασμό στην πολιτική τάξη της χώρας. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πυκνή και απρόβλεπτη, με τον Μπομπάρ να επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην απόφασή του για μετασχηματισμό. Η Γαλλία βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον της πολιτικής εξέλιξης της.