Οι νέοι τομείς δραστηριότητας και η αλλαγή στο guidance
Με τον «αέρα» των θετικών αποτελεσμάτων του 2023 ο όμιλος προχωράει στην υλοποίηση του Στρατηγικού πλάνου που παρουσιάστηκε στις αρχές του χρόνου στο Capital Markets Day, σε σχέση με τη δραστηριότητα εμπορίας, όσο και με τη δραστηριότητα διανομής.
Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,7 GW στο τέλος Μαρτίου, με τα έργα σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή να ανέρχονται σε 2,8 GW, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.
Παράλληλα, οι χθεσινές ανακοινώσεις αποκάλυψαν ένα νέο στοιχείο και συγκεκριμένα την αναβάθμιση των προοπτικών για το 2024, με εκτίμηση για επαναλαμβανόμενο EBITDA στο €1,8 δισ. Ένα μήνα πριν, στις ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023, υπήρχε εκτίμηση για επαναλαμβανόμενο EBITDA 1,7 δισ. για το 2024. Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνει η ανθεκτικότητα της εταιρείας και οι ευκαιρίες που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξή της.
8,9 GW έργων ΑΠΕ υλοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασιών
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές (συμμετείχαν 80 αναλυτές) ο πρόεδρος της ΔΕΗ (ΚΟ) – ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ” href=” Γιώργος Στάσσης, κάθε τρίμηνο θα βλέπουμε θετικά αποτελέσματα με τη ΔEΗ να μετατρέπεται σε έναν περιφερειακό «πρωταθλητή». Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται πως θα υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων, οι οποίες στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ.
Στόχος, όπως έχει επισημανθεί από τις αρχές του χρόνου, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του pipeline έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία. Ο στόχος αυτός ενδυναμώθηκε μετά και τη συμφωνία με τη Mytilineos. Το χαρτοφυλάκιο των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι σε εξέλιξη ανέρχεται σε 20 GW. Από αυτά τα έργα, τα 8,9 GW υλοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασιών.
Επομένως, μέχρι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ θα ανέλθει σε 8,9 GW. Να σημειωθεί πως από τα 4,7 GW της εγκατεστημένης ισχύος, τα 3,2 GW αποτελούν μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα φωτοβολταϊκά 0,5 GW, τα χερσαία αιολικά 0,9 GW.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,2% το α’ τρίμηνο 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στη Ρουμανία, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,9% το α’ τρίμηνο 2024 έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2023.
Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών
Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και σημείωσε πως το ποσοστό ιδίων μετοχών μέχρι τώρα αντιστοιχεί στο 5,6%. Μάλιστα γνωστοποίησε πως θα προτείνει στη γενική συνέλευση νέο πρόγραμμα που θα αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ρωτήθηκε από τους αναλυτές τι θα γίνει με τις μετοχές που θα επαναγοραστούν και ανέφερε πως το 1/3 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πιθανές εξαγορές, άλλο 1/3 σε ακυρώσεις και άλλο 1/3 σε κίνητρα για αμοιβές προσωπικού.
Data Centers και υποδομή AI
Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις τηλεπικοινωνίες, η ΔEΗ προχωρά στην ανάπτυξη του Fiber-to-the-home (FTTH), το πλάνο προχωράει έχοντας φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος Μαρτίου. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές, το επόμενο διάστημα θα γίνουν τα πρώτα βήματα για τα Data Centers, το οποίο σχεδιάζεται να είναι 25 MW. Δεν γνωστοποιήθηκε, ωστόσο, πού θα υλοποιηθεί. To Data Center θα συνδέεται με υποδομή AI, που θα παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Να σημειωθεί πως στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του East Med Corridor, του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος μεταφορών δεδομένων, το οποίο θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης.
Σύμφωνα με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας ήταν μειωμένα κατά 17,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδα από πωλήσεις φυσικού αερίου ήταν αυξημένα κατά 864,4%. Αυξημένες κατά 14,4% ήταν και οι αμοιβές προσωπικού, ενώ μείωση καταγράφηκε στα υγρά καύσιμα (-16,9%). Τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ήταν μειωμένα κατά 16,4%.
Τέλος, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 171,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
ΔΕΗ,Γιώργος Στάσσης,αποτελέσματα τριμήνου,Data Centers,ΑΠΕ