Το ελληνικό στοίχημα των 700 εκατ. ευρώ για την EDPR
Τα 700 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να επενδύσει στην ελληνική αγορά μέχρι το 2026 η EDPR Greece, θυγατρική του πανίσχυρου πορτογαλικού ομίλου, EDP Renewables, αποτυπώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης που βλέπει στη χώρα μας. Ειδικά όταν θα πάρουν σάρκα και οστά οι πρώτες από τις δρομολογούμενες διασυνοριακές διασυνδέσεις.
Στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου «Ερημιά», του δεύτερου έργου της εταιρείας στον ελλαδικό χώρο, ισχύος 85 MW ο Γενικός της Διευθυντής, Διονύσης Ανδρωνάς, περιέγραψε το συνολικό πλάνο που έχει ο πορτογαλικός όμιλος για τη χώρα μας, με στόχο έργα συνολικής ισχύος 350 MW.
Στην ουσία, βλέπει την Ελλάδα ως εξαγωγέα πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια και ως βάση ανάπτυξης της EDPR Greece για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων θα τροφοδοτεί με όλο και μεγαλύτερους όγκους ενέργειας τα γειτονικά κράτη.
Σε αυτή τη βάση στηρίζονται και οι εκτιμήσεις του για ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά, όπου το portfolio προβλέπεται να ανέλθει από τα 80 σημερινά MW, σε 240 MW στα τέλη του 2025. Δύο αιολικά συνολικής ισχύος 80 MW θα αναπτυχθούν φέτος στα Δερβενοχώρια και επιπλέον 80 MW στη Βοιωτία το 2025, για τα οποία έχει υπογραφεί διμερές συμβόλαιο αγοραπωλησίας με τη Metlen.
Το μεγάλο ωστόσο κύμα των επενδύσεων τοποθετείται αμέσως μετά, στη διετία 2025-2026, μέσα από τρία cluster αιολικών στην Εύβοια, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα αναπτυχθεί από κοινού με τη Motor Οil.
Τα δύο πρώτα cluster («Σοφράνο», «Ευβοϊκός Βορέας»), συνολικής ισχύος 352 MW, θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με την Aνεμος, η οποία ανήκει πλέον στη Motor Οil. Και για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί κοινοπραξία με τη Motor Oil, όπου η EDPR Greece κατέχει το 51%. Οσο για το τρίτο cluster («Αίολος Εύβοιας»), θα αναπτυχθεί αποκλειστικά από την EDPR Greece.
Ισχυρή θέση έχει πάρει η πορτογαλική εταιρεία και στις μπαταρίες, με άδειες για μονάδες συνολικής ισχύος 3 GW, οι οποίες, ακριβώς επειδή έχουν χωροθετηθεί κοντά στα υπόλοιπα έργα, μπορούν να αναπτυχθούν είτε αυτόνομα, είτε να ενσωματωθούν στα αιολικά της πάρκα, μετατρέποντάς τα σε υβριδικά.
Ενδιαφέρον πάντως έχει η θέση του κ. Ανδρωνα για το φαινόμενο των μηδενικών και αρνητικών τιμών στη χονδρική του ρεύματος, σημειώνοντας ότι έχοντας την εμπειρία της ισπανικής αγοράς, η EDPR ξέρει ακριβώς πως να τις αντιμετωπίσει. Είναι δηλαδή σε θέση να υπολογίζει καλύτερα τα ρίσκα, να τα ενσωματώνει στις προσφορές τις οποίες καταθέτει σε ένα διαγωνισμό, και να αποτιμά πιο αποτελεσματικά τα έργα σε σύγκριση με μια εταιρεία η οποία δεν είχε ποτέ παρουσία στην αγορά της Ισπανίας, από τις πρώτες που βίωσαν τις αρνητικές τιμές και τις περικοπές στις ΑΠΕ.
Η πορτογαλική εταιρεία είναι θυγατρική της EDP Renewables (EDPR), της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο παγκοσμίως με παρουσία σε 29 χώρες, στην Ευρώπη, την Ασία και φυσικά στη Βόρεια, καθώς και στη Λατινική Αμερική. Το πρώτο της αιολικό πάρκο στην Ελλάδα («Λιβάδι») εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2021.
EDPR,επενδύσεις,ΑΠΕ