Σχεδιασμοί για εγκατάσταση μπαταριών σε έργα ΑΠΕ
Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας της αγοράς, λόγω των αρνητικών τιμών και των περικοπών, το υπουργείο Ενέργειας προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να αυξηθούν τα έργα αποθήκευσης.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες στο Υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζονται ένα σχέδιο για τη δυνατότητα εγκατάστασης είτε standalone μπαταριών, είτε τοποθέτησης συστημάτων αποθήκευσης πίσω από το μετρητή ανεξαρτήτου τεχνολογίας. Δηλαδή, είτε πρόκειται για φωτοβολταϊκά, είτε για αιολικά.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς τον Απρίλιο όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου οι εξαγωγές ρεύματος ήταν επιζήμιες και αυτό έχει να κάνει με τη δομή των τιμών. Για το λόγο αυτό στο υπουργείο επεξεργάζονται ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά τις εξαγωγές.
Να σημειωθεί πως το ίδιο διάστημα που η Ελλάδα για πολλές ώρες της ημέρας έχει πλεόνασμα ενέργειας δεν έχει ζήτηση με αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές στο δίκτυο, ενώ τις ώρες που υπάρχει αυξημένη προσφορά η χώρα μας εισάγει ενέργεια κυρίως από τη Βουλγαρία, με την οποία έχει συζευχθεί.
Για τον παραπάνω λόγο, άλλωστε, το υπουργείο σκέφτεται να επιταχύνει τις προσπάθειες εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών από τους καταναλωτές προκειμένου να αυξηθούν τα δυναμικά τιμολόγια. Με άλλα λόγια, στόχος του υπουργείου είναι να μεταφερθεί η ζήτηση τις ώρες που είναι πολύ φθηνή η ενέργεια, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες.
Το πρόβλημα των περικοπών έχει επισημανθεί από φορείς της αγοράς, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας να προτείνει την τοποθέτηση συστημάτων αποθήκευσης behind the meter σε υφιστάμενους εξαιρούμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Τον περασμένο Απρίλιο η ομοσπονδία, σε αναλυτικό δελτίο τύπου, πρότεινε μεταξύ άλλων την άμεση δημιουργία πλαισίου για αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης με κατάθεση αιτημάτων στο ΔΕΔΔΗΕ.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει “να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές μέσης τάσης (επιδότηση) για τοποθέτηση μονάδων αποθήκευσης στις παροχές τους, οι οποίες θα απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες αιχμής, η οποία και θα καταναλώνεται αργότερα, να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης για τοποθέτηση μικρών μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες θα είναι προγραμματισμένες να απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες αιχμής και να καταναλώνεται αυτή η ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες”.
υπουργείο Ενέργειας,φωτοβολταικά,αιολικά,μπαταρίες