«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ με την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Με αύξηση 9,5% ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,8%) κατά 11 φορές! Τον ίδιο μήνα, 10 χώρες εμφάνισαν μείωση τιμών και 14 χώρες είχαν μηδενική ή ανεπαίσθητη αύξηση», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά:
«Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια σχετικά με την, υποτίθεται, «εισαγόμενη» ενεργειακή ακρίβεια, για την οποία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διατείνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από μια επιδότηση έως 8 ευρώ κι αυτή για καταναλώσεις του Αυγούστου.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε πριν από λίγους μήνες για τιμές ηλεκτρικού ρεύματος προ ενεργειακής κρίσης, επιχειρώντας να καρπωθεί το αποτέλεσμα μιας συγκυρίας που δεν κράτησε για πολύ. Επέλεξε τις πολιτικές μικροαπατεωνιές αντί για ριζικές λύσεις. Λύσεις όπως είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλαφόν στο ποσοστό κέρδους κατά 5%.
Αντί γι’ αυτό βιώνουμε ένα μεγάλο κερδοσκοπικό πάρτι από τις εταιρείες παραγωγής, οι οποίες αποκομίζουν υπερκέρδη βασιζόμενες στην ελληνική στρέβλωση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την οριακή τιμολόγηση με βάση την τιμή της πιο ακριβής μονάδας φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το 80% του ημερήσιου ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από ΑΠΕ με ελάχιστο κόστος, θα τιμολογείται όλο με την τιμή που δίνει η ακριβότερη θερμική μονάδα, που έχει και το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.
Και είναι αυτό ακριβώς το σύστημα που δεν αγγίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προτιμώντας να «πουλάει» πρόσκαιρη και μικρής εμβέλειας πολιτική εκδούλευση σε εκείνα τα νοικοκυριά που τους έχει γίνει εφιάλτης ο λογαριασμός ρεύματος».
Σχόλια του WBB News
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τη σοβαρή αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία τον Ιούλιο κατέλαβε την τρίτη θέση στην ΕΕ. Παράλληλα, διατυπώνεται κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αδράνεια της σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και την έλλειψη ριζικών λύσεων.
Οι κριτικές προς την κυβέρνηση επικεντρώνονται στην απουσία μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και την εκμετάλλευση της κατάστασης από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Ενώ προτείνεται η εφαρμογή ενός πλαφόν στο κέρδος τους, η κυβέρνηση προτιμά προσωρινές και ανεπάρκεις λύσεις, αντί για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Τέλος, αναδεικνύεται η ανάγκη για μια σφαιρική προσέγγιση στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους και θα διασφαλίζει δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές. Μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί μια διαρκής και βιώσιμη βελτίωση στον ενεργειακό τομέα.