Πόσο κοστίζουν τα πράσινα τιμολόγια για τον Ιούλιο
Συγκρατημένες αυξήσεις κατά μέσο όρο 10%, με τη ΔΕΗ να απορροφά ξανά μεγάλο μέρος του κόστους της χονδρικής και τους μεγάλους ιδιώτες παρόχους να προχωρούν σε ελαφρές μειώσεις, δίνουν το στίγμα της αγοράς ρεύματος για τον Ιούλιο.
Αν και όλοι οι μεγάλοι παίκτες επέδειξαν αυτοσυγκράτηση, με κάποιους να μη μετακυλίουν στη λιανική την παραμικρή αύξηση, η αγορά βρίσκεται καιρό τώρα σε ανοδικό σπιράλ και οι εξελίξεις τον Ιούλιο επαναφέρουν επιτακτικά το ερώτημα «τι χρώμα τιμολόγιο να διαλέξω;».
Στη μεγάλη εικόνα, η ΔΕH παραμένει για έναν ακόμη μήνα ο πάροχος με το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο, στα 13,55 λεπτά η κιλοβατώρα, αν και υψηλότερο 14% σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς απορρόφησε μεγάλο μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής. Έκανε ξανά τη μεγαλύτερη έκπτωση στην αγορά με ποσοστό 31%.
Στο μέτωπο των υπόλοιπων καθετοποιημένων, Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison, έχουμε μείωση τιμών μέχρι και 3,9%, που σημαίνει ότι απορρόφησαν το σύνολο της αύξησης, κατεβάζοντας τον μέσο όρο της αγοράς και «κλείνοντας» κάπως την ψαλίδα με τη ΔEΗ. Το πράσινο τιμολόγιο της Protergia διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά, του ΗΡΩΝΑ στα 15,87 λεπτά και της Elpedison στα 14,87 λεπτά (αλλά μόνο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες). Τα παραπάνω δείχνουν και τις δυνατότητες που έχουν οι καθετοποιημένοι σε περιόδους ανατιμήσεων στη χονδρική έναντι των άλλων παρόχων, ανάλογα φυσικά με την εμπορική τους πολιτική, η οποία ωθεί σταθερά τους πελάτες τους σε όλο και πιο ελκυστικά κίτρινα και μπλε σταθερά.
Συμπερασματικά, η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς κινήθηκε συγκρατημένα για τον Ιούλιο, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας. Οι μεταβολές τιμών από όσους ανακοίνωσαν αυξήσεις στο ρεύμα είναι πολύ πιο ήπιες έναντι του προηγούμενου μήνα, η μέση άνοδος κινείται στο 9,6% και το μέσο τιμολόγιο στα 16,3 σεντς (από 15 τον Ιούνιο). Αλλά οι αυξήσεις, μικρές ή μεγάλες, δεν παύουν να είναι αυξήσεις και ακόμη και όσοι προέβησαν σε ελαφρές μειώσεις, δεν σημαίνει ότι θα κάνουν το ίδιο και τους επόμενους μήνες. Τα «σινιάλα» είναι ανοδικά, η χονδρική κινείται σταθερά πάνω από 100 ευρώ και οι δομικές αδυναμίες των ΑΠΕ βάζουν όλο και περισσότερο στο παιχνίδι το φυσικό αέριο.
Τα πράσινα τιμολόγια, όπως έχει γράψει το Euro2day, μπορεί να λειτουργούν κάθε μήνα ως μέτρο σύγκρισης και να προσφέρουν ορατότητα στον καταναλωτή, ωστόσο έχουν σταθερά υψηλότερες χρεώσεις έναντι των δύο άλλων κατηγοριών. Των κίτρινων, ειδικά αυτών με προαναγγελία τιμής στις αρχές κάθε μήνα, όπως και των μπλε σταθερών, τουλάχιστον των 6μηνης διάρκειας, τα οποία προτιμώνται απ’ όλο και περισσότερους, που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Και ακριβώς επειδή το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξητικό ενδιαφέρον για το κίτρινο χρώμα, οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον δύο μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι θα κρατήσουν κι αυτό τον μήνα σταθερές τιμές στη συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι μια προσπάθεια να ωθήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου τους εκτός της «πράσινης» δεξαμενής. Ειδικά σ’ αυτά με προαναγγελία τιμής, όπου ο καταναλωτής γνωρίζει τη χρέωση στην αρχή του μήνα (τα λεγόμενα ex ante).
Eν ολίγοις, σε αυτό τον λαβύρινθο χρωμάτων, όπου η σωστή επιλογή συνεχίζει να απαιτεί γνώσεις που ελάχιστοι διαθέτουν, ο γενικός κανόνας λέει ότι σε αυξητικές περιόδους τιμών, ειδικά για σπίτια με μεγάλες καταναλώσεις, συμφέρουν τα σταθερά 6μηνης διάρκειας. Για σπίτια με μεσαίες καταναλώσεις συμφέρουν τα κίτρινα κυμαινόμενα. Και για ακόμη μικρότερες καταναλώσεις, θα δούμε από το φθινόπωρο νέα tailor-made προϊόντα, που να προσαρμόζονται στις ανάγκες όσων διαμένουν π.χ. σε δυάρια ή γκαρσονιέρες.
Τα τιμολόγια ανά πάροχο
Για ένα ακόμη μήνα η ΔEΗ ανακοίνωσε το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς. Αν και προχώρησε σε αύξηση 14%, η χρέωση των 13,55 σεντς / KWh είναι μακράν η χαμηλότερη της αγοράς. Και αυτό καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η επιχείρηση έκανε τη μεγαλύτερη έκπτωση στην αγορά, ύψους 31%, απορροφώντας πολύ μεγάλο μέρος της αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους. Το αμέσως υψηλότερο ποσοστό έκπτωσης (38%) είχε δοθεί τον Ιούνιο.
Στο πράσινο τιμολόγιο (Γ1) για κατανάλωση κάτω των 500 κιλοβατώρων, όπου και η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, η χρέωση διαμορφώνεται στα 13,55 σεντς/ KWh. Για 500 κιλοβατώρες και πάνω, η τιμή διαμορφώνεται στα 14,385 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η νυχτερινή χρέωση καθορίζεται στα 11,41 σεντς / KWh, ενώ το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ τον μήνα.
Για την Protergia, ο Ιούλιος μπήκε με μειώσεις. Στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» παρέχεται μείωση 2,6%. Η τιμή «κλείδωσε» στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (6 λεπτά ανά kWh), έναντι αντίστοιχης χρέωσης 16,42 λεπτά τον Ιούνιο. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 22 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο διαμορφώνεται στα 4 ευρώ.
Για τον ΗΡΩΝΑ (Basic Home), η τιμή διαμορφώνεται στα 15,87 λεπτά ανά kWh και συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (4 λεπτά ανά kWh), είναι μειωμένη κατά 2,8% έναντι του Ιουνίου. Τότε η χρέωση ήταν στα 16,333 λεπτά ανά kWh. Δίχως την έκπτωση, η τελική τιμή φτάνει στα 19,9 λεπτά ανά kWh. Το δε πάγιο είναι 5 ευρώ.
Στην περίπτωση του ειδικού οικιακού τιμολογίου της Elpedison, η τελική χρέωση επίσης έχει μείωση (3,9%) και διαμορφώνεται στα 14,87 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τις οποίες η εταιρεία καλύπτει με έκπτωση 6,5 λεπτά ανά kWh. Αλλη η πολιτική για καταναλώσεις από 101 κιλοβατώρες και πάνω, με χρέωση στα 18,87 λεπτά ανά kWh, από 17,98 λεπτά τον Ιούνιο (+5%). Η έκπτωση για τη συγκεκριμένη κλίμακα είναι 2,5 λεπτά ανά kWh. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας πέφτει στα 4 ευρώ.
Για τη Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας, η τιμή διαμορφώνεται στα 13,99 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 9% από τον Ιούνιο (12,85 λεπτά ανά kWh). Είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην αγορά. Το πάγιο έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ.
Στην περίπτωση της NRG, η πράσινη κιλοβατώρα κοστίζει 17,13 λεπτά, λαμβάνοντας υπόψη και την έκπτωση συνέπειας. Εδώ, η αύξηση είναι 7,3%, καθώς τον προηγούμενο μήνα η χρέωση ήταν 15,95 λεπτά ανά kWh. Δίχως την έκπτωση, η τιμή διαμορφώνεται σε 20,3 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, υποχωρώντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.
Για τη ZeniΘ («Power Home Start»), ο Ιούλιος έφερε αύξηση 21,1%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται στα 20,52 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 16,92 τον προηγούμενο μήνα. Και εδώ το πάγιο είναι 5 ευρώ.
Στο πράσινο τιμολόγιο «Power On! Home Green» της Ελίν, η τιμή κινείται στα 16,63 λεπτά, αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Ιούνιο (14,85). Επίσης στα 5 ευρώ το πάγιο.
Για τη Volton, τον Ιούλιο η τιμή είναι 15,88 λεπτά ανά kWh, από 12,92 λεπτά τον Ιούνιο, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (20%) της εταιρείας, όσο και την έκπτωση συνέπειας (20%). Η αύξηση ανέρχεται στο 22,9% έναντι του προηγούμενου μήνα. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση για τον Ιούλιο φτάνει τα 20,48 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
τιμολόγια ρεύματος,τιμή ρεύματος,ΔΕΗ,Protergia,ΗΡΩΝ,Elpedison,NRG,ZeniΘ,Φυσικό Αέριο,Volton