Πυκνή ατζέντα και… Βουλή πριν την αύξηση κεφαλαίου
Αύριο το αργότερο την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντικείμενο την συζήτηση επί της συμφωνίας των μετόχων (ΤΧΣ, Thrivest, e-ΕΦΚΑ) της Attica Bank, με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση της ενιαίας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Attica/Παγκρήτια.
Το θέμα αναμένεται να πάει προς συζήτηση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 26 Ιουλίου, όπου και αναμένεται μεγάλη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε ότι επιλέχθηκε η βέλτιστη λύση για την τράπεζα.
Μετά και τη συζήτηση στο κοινοβούλιο και την ψήφιση της συμφωνίας, μπαίνει και η τελευταία σφραγίδα στο εγχείρημα δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου με την αμέριστη στήριξη του ελληνικού δημοσίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα τοποθετήσει 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ 48 εκατ ευρώ, το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ ευρώ και οι ιδιώτες μέτοχοι, η Thrivest Holdings συμφερόντων των Αλέξανδρου Εξάρχου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου μαζί με άλλους επενδυτές θα βάλουν 200 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των δύο τραπεζών (Αttica Bank και Παγκρήτια) με στόχο τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) κάτω από το 3%, αυτή θα περάσει μέσα από τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ» και η αθροιστική ζημία για τα δύο πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζεται πάνω από τα 800 εκατ ευρώ.
Αίτημα για Ηρακλή και συγχώνευση
Πέραν της επικύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή και της συζήτησης που θα προηγηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η εβδομάδα αυτή έχει και τεχνοκρατικό ενδιαφέρον για τις δύο τράπεζες καθώς θα καταθέσουν (έκαστη) το αίτημά ένταξης των τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό κρατικής στήριξης «Ηρακλής ΙΙΙ».
Η Αttica Bank θα εντάξει 2,4 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η Παγκρήτια 1,37 δισ. ευρώ. Οι φάκελοι από την πλευρά των δύο τραπεζών είναι έτοιμοι και το μόνο που αναμένουν οι δύο διοικήσεις είναι η επικύρωση της συμφωνίας από την Βουλή.
Το επόμενο βήμα αφορά την έναρξη των θεσμικών διαδικασιών για τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχετικό αίτημα και με βάση τις εκτιμήσεις, η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα (σ.σ. έχει γίνει σημαντική προετοιμασία) συγχώνευσης των δύο τραπεζών διαδραματίζει η συμβουλευτική εταιρεία Oliver Wyman.
Και στο βάθος η ΑΜΚ
Εφόσον όλες οι παραπάνω διαδικασίες ολοκληρωθούν, το τελικό βήμα αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις, η διεξαγωγή της ΑΜΚ τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 4ου 3μήνου και μετά την ολοκλήρωσή της, η ενιαία τράπεζα θα αλλάξει επωνυμία και logo.
Στόχος σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή της προοπτική είναι το 2024 η καθαρή πιστωτική επέκταση να ανέλθει σε 700 εκατ ευρώ.
Attica Bank,Παγκρήτια,συγχώνευση,έγκριση από Βουλή