Ξεκινά το project στις ΗΠΑ, τα σενάρια χρηματοδότησης
H οριστική απόφαση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ ελήφθη και αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει, είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης.
Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο εισηγμένος όμιλος αναφέρεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς ακινήτου στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ και στην εκκίνηση της κατασκευής μονάδας χερσαίων καλωδίων γύρω στα τέλη της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για μια επένδυση που υπολογίζεται γύρω στα 200 εκατ. δολάρια. Αντίθετα, η μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην ίδια τοποθεσία θα υλοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο.
Αυτό που απομένει τώρα είναι να ανακοινωθεί ο τρόπος χρηματοδότησης της επένδυσης των διακοσίων εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το guidance της διοίκησης, το φετινό EBITDA του ομίλου αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 230 με 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν πως το ίδιο μέγεθος θα διαμορφωθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2025. Αυτό αποδίδεται στο ότι από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, η μονάδα υποβρύχιων καλωδίων της Κορινθίας θα λειτουργεί με διπλάσιο capacity, ενώ κάποια αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας θα προκύψει το 2025 και στις δύο μονάδες χερσαίων καλωδίων στη Βοιωτία.
Έτσι, με βάση ένα τόσο υψηλό EBITDA και με δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου στην Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί τη φετινή χρονιά, όλα δείχνουν πως ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της επένδυσης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις ελεύθερες ταμειακές ροές που θα προκύψουν. Επίσης, με έναν δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA» κοντά στο δύο ή και κάτω από αυτό, εκτιμάται πως ο όμιλος έχει τη δυνατότητα για άντληση μεγαλύτερης χρηματοδότησης.
Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη του ομίλου είχαν δηλώσει κατά το παρελθόν πως εξέταζαν όλους τους δυνατούς τρόπους χρηματοδότησης του project, με δεδομένο άλλωστε ότι η Cenergy εξετάζει και άλλα επενδυτικά σχέδια, όπως για παράδειγμα συζητά με τη γερμανική CMBlue Energy τη δημιουργία μονάδας κατασκευής μπαταριών στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση και για τις δύο κατηγορίες καλωδίων (χερσαίων και υποθαλάσσιων) στις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρή και ιδιαίτερα στα χερσαία καλώδια προβλέπεται σημαντική αύξησή της κατά τα επόμενα χρόνια, όταν ήδη παρουσιάζεται ακόμη και σήμερα ζήτημα εξυπηρέτησής της από την υπάρχουσα προσφορά. Να σημειωθεί, τέλος, ότι για την επένδυσή της αυτή στις ΗΠΑ, η Cenergy έχει εξασφαλίσει ήδη φορολογικά κίνητρα.
Η δεύτερη φάση της επένδυσης, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Cenergy, θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων, που θα εξαρτάται όμως από τις τελικές συμφωνίες απορρόφησης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις.
Cenergy,ΗΠΑ,επένδυση