Μπαράζ προσφορών από τα καταστήματα πριν τις… εκπτώσεις
Εκπτώσεις την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, πολύ πριν την επίσημη έναρξη των θερινών εκπτώσεων στα μέσα Ιουλίου, υιοθέτησαν επίσημα οι εταιρείες λιανεμπορίου στην εγχώρια αγορά, γεγονός που υπογραμμίζει τις χαμηλές επιδόσεις της κατανάλωσης τους προηγούμενους μήνες.
Η κίνηση στις μεγάλες κεντρικές ελεύθερες αγορές, ο τουρισμός και η προσέλευση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας δεν αντισταθμίζει το γεγονός του ότι η ζήτηση για μη διαρκή καταναλωτικά είδη είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Απρίλιο σημειώθηκε μείωση 6,3% σε επίπεδο όγκου και 1,4% σε ό,τι αφορά τον τζίρο στο εγχώριο λιανεμπόριο, τάση που ενδεχομένως να ανακόπηκε τον Μάιο, οπότε συνέπεσε η πασχαλινή εορταστική περίοδος, χωρίς ωστόσο σημαντική μεταβολή.
Οι παράγοντες του λιανεμπορίου αναφέρουν εδώ και μήνες πως η ζήτηση -παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις αυξήσεις κατώτατων μισθών- παραμένει ισχνή, γεγονός που αποδίδουν στην απορρόφηση των εισοδημάτων από το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Πρόσφατη μάλιστα αναφορά του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έκανε λόγο για διψήφια πτώση εσόδων στα λιανεμπορικά καταστήματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, ελπίζοντας στη θερινή περίοδο.
Συγκρατημένες προσδοκίες έχουν εκφράσει επίσης οι επικεφαλής μεγάλων λιανεμπορικών ομίλων, όπως ο Β. Φουρλής, σημειώνοντας πως είναι ορατή η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια. Συγκρατημένη ζήτηση καταγράφεται ακόμη και για προϊόντα που παραδοσιακά κινούνται τις περιόδους μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως π.χ. οι τηλεοράσεις, όπως ανάφερε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της Public, Ρ. Μπουρλά.
Ασφαλώς οι μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις κινούνται με τη δύναμη των δικτύων, των υπηρεσιών, των ανταγωνιστικών τιμών και της επωνυμίας τους, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το μικρομεσαίο λιανεμπόριο.
Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development Ο. Αθανασίου για την πορεία πωλήσεων των τεσσάρων εμπορικών κέντρων της Lamda Malls, τα οποία κινήθηκαν ανοδικά κατά 6% στο πεντάμηνο του 2024, σε μια εποχή που δεν ευνόησε την αγορά ένδυσης και υπόδησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι πρώτες προσφορές προϊόντων άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους από τα μέσα Ιουνίου ακόμη και σε επιχειρήσεις επί της οδού Ερμού. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ήταν ξεκάθαρη η τάση, ενώ το σήμα γενικευμένων εκπτώσεων έδωσε η αλυσίδα Zara, με την προαναγγελία έναρξης εκπτώσεων μέσω της πλατφόρμας της από την περασμένη Τετάρτη (online και φυσικό δίκτυο). Έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας ακολούθησαν το παράδειγμά της όλες οι μεγάλες ξένες και ελληνικές αλυσίδες ένδυσης.
Υπενθυμίζεται πως η επίσημη έναρξη θερινών εκπτώσεων τοποθετείται την επόμενη εβδομάδα έως το τέλος Αυγούστου, ωστόσο το προηγούμενο διάστημα δίνεται εκ του νόμου το δικαίωμα εκδήλωσης προσφορών.
Σε κάθε περίπτωση, το εκπτωτικό διάστημα διαρκώς διευρύνεται ενώ δεν αφορά συχνά το σύνολο των προϊόντων (όπως συνέβαινε στις εποχές των δύο σεζόν), καθώς η γκάμα σε ένδυση, υπόδηση, καλλυντικά αλλά ακόμη και οικιακό εξοπλισμό ανανεώνεται σταδιακά πολλές φορές μέσα στη χρονιά.
Εκπτώσεις,προσφορές,πτώση όγκου και τζίρου λιανικής