Κρίσιμες επαφές με τραπεζίτες και κυβέρνηση στην Αθήνα
Την «κάθοδό» τους στην Αθήνα ετοιμάζουν τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στα τέλη Ιουλίου, οπότε θα συναντηθούν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τις τράπεζες της ευρωζώνης, ωστόσο έχει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καθοριστικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι αφενός το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε νέα εποχή, αφετέρου οι προκλήσεις παραμένουν.
Το βασικό ζητούμενο για την τρέχουσα οικονομική χρήση είναι η αύξηση της κερδοφορίας, η οποία θα ξεκλειδώσει τη διανομή μεγαλύτερων μερισμάτων από την πλευρά των τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Piraeus και Εθνική).
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν ανεβάσει τον πήχη της μερισματικής πολιτικής για τα επόμενα έτη και μέχρι το 2026 σε ποσοστά έως 50%. Ωστόσο, ο επόπτης συνδέει την επιδίωξη αυτή και με την ανάγκη μείωσης του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) από τα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Από την πλευρά των τραπεζών αναφέρουν ότι το DTC είναι υπό έλεγχο και σταδιακά μειώνεται με οργανικό τρόπο.
Η πιστωτική επέκταση
Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί μια από τις προκλήσεις-στόχους για τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Βέβαια, υπάρχει και το επιχείρημα που ακούγεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η ενίσχυση των νέων εκταμιεύσεων περνά μέσα και από την χαλάρωση των όρων δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο (κυρίως) για τα νοικοκυριά. Διότι όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, δεν γίνεται να πάρει εμπρός η στεγαστική πίστη, αν δεν λειανθούν τα κριτήρια (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει σημαντική απόκλιση από τους κανόνες), πόσω μάλλον σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Τα ακίνητα
Στο ραντάρ του SSM βρίσκεται και το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων με το οποίο βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες και υποβάλλουν σε ετήσια βάση στον επόπτη το business plan απομείωσης και αξιοποίησης των assets που διαθέτουν. Η εντολή του SSM τα τελευταία χρόνια προς το τραπεζικό σύστημα αφορά τον περιορισμό των διαθέσιμων ακινήτων καθώς οι τράπεζες δεν αποτελούν εταιρείες real estate.
Οι επιστροφές δανείων από τους servicers
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν θέσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα της επιστροφής των «θεραπευμένων δανείων» από τους servicers στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στηρίξει την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.
Για το 2024 δεν προβλέπεται να ανοίξει η εν λόγω αγορά, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr, από το 2025 θα πρέπει να γίνουν έστω και με φειδωλό τρόπο τέτοιου τύπου συναλλαγές.
SSM,επαφές στην Αθήνα,ελληνικές τράπεζες,μερίσματα,DTC,πιστωτική επέκταση,ακίνητα