Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επαίνεσε για «το ήθος, το στιλ και την καθαρότητα» τους αθλητές και τις αθλήτριες της χώρας που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», τους οποίους υποδέχθηκε την Τρίτη (20/08) στη «Μεγάλη Αίθουσα του Λαού».
«Υπάκουσαν τους κανόνες, σεβάστηκαν τους αντιπάλους, διατήρησαν την πειθαρχία και την πολιτισμένη ηθική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σι Τζινπίνγκ, απευθυνόμενος προς την Ολυμπιακή αποστολή.
Η Κίνα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πίνακα μεταλλίων στο Παρίσι με 40 χρυσά (όσα και οι πρώτες ΗΠΑ), 44 ασημένια και 42 χάλκινα, εν μέσω σοβαρών ερωτηματικών που εγείρονται για χρήση απαγορευμένων ουσιών, κυρίως στην κολύμβηση, με αφορμή την αποκάλυψη ότι 23 αθλητές και αθλήτριες της χώρας είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένη ουσία το 2021, αλλά απαλλάχθηκαν και αγωνίστηκαν κανονικά στους Ολυμπιακούς εκείνης της χρονιάς, στο Τόκιο.
Ο κινεζικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον αντίστοιχο αμερικανικό, ζητώντας να τηρούνται ίδια μέτρα και σταθμά για όλους. Ο Ζανλέ Παν, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι στα 100μ. ελεύθερο, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ, έχει δηλώσει ότι υποβλήθηκε 21 φορές σε έλεγχο ντόπινγκ, από τον Μάιο ως τον Ιούλιο.
Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και μία αυξανόμενη τάση επιθετικής συμπεριφοράς από χρήστες των social media, που συχνά διασπείρουν αστήρικτες φήμες για τους αθλητές. Μάλιστα, στις αρχές Αυγούστου η αστυνομία συνέλαβε στο Πεκίνο μία γυναίκα, με την κατηγορία της συκοφαντίας εναντίον μίας αθλήτριας του πινγκ πονγκ και του προπονητή της.
Σχόλια του WBB News
Ο Πρόεδρος της Κίνας επαινεί τους αθλητές για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 και τους χαρακτηρίζει ως παράδειγμα ηθικής και πειθαρχίας. Παρά την επιτυχία της χώρας στα μετάλλια, υφίστανται κατηγορίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ η αγωνία αυξάνεται λόγω της απειλής από ανακρίβειες και φήμες που διαδίδονται στα social media. Η εφαρμογή θεμιτών κανόνων και ίσων μέτρων για όλους αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την υπεράσπιση της αθλητικής ηθικής και τη διατήρηση της αξιοπιστίας των Ολυμπιακών Αγώνων.