Λουτσέσκου: «Το… ‘σήμερα’, είναι το ‘σήμερα’, αλλά μπροστά μας έχουμε μία ολόκληρη σεζόν…» (photos&video)
Αποστολή στο Χορστ της Ολλανδίας: Γιάννης Πάγκος, Κωστής Μπότσαρης
Ο 55χρονος Ρουμάνος τεχνικός του «Δικεφάλου» σε μια συνέντευξη-εξομολόγηση που θα συζητηθεί…
Το ραντεβού μας με τον Ράζβαν Λουτσέσκου είχε οριστεί για τις 12:30 το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, στο ξενοδοχείο της αποστολής του ΠΑΟΚ στο Χορστ της Ολλανδίας. Ωστόσο ένα απρόοπτο της τελευταίας στιγμής προκάλεσε μια ολιγόλεπτη καθυστέρηση από πλευράς του κι όπως αποδείχθηκε ήταν αυτό που λέμε… «ανωτέρα βία».
Την εξήγηση έδωσε ο ίδιος μόλις κατέβηκε από το δωμάτιό του: «Με πήρε ο Κώστας (σ.σ. Φωτιάδης) και μου είπε πως θέλει να μου μιλήσει το boss. Του απάντησα βεβαίως αλλά στις 12.30 έχω συνέντευξη με τους δημοσιογράφους. Μου είπε για δέκα λεπτά μόνο θα είναι. Και τελικά… κάτσαμε μιάμιση ώρα.
Πρέπει να σας πω κάτι όμως. Πάντα σε αυτές τις συζητήσεις, ο κ.Σαββίδης ξέρει να με προβοκάρει εσωτερικά. Ακόμη κι αν είμαι τρελαμένος, πεσμένος, έχει έναν τρόπο και στο τέλος πάντα με κάνει να βλέπω τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. Πάντα πολύ πιο θετικά. Και αυτό είναι κάτι φανταστικό. Πάντα μετά τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο, δεν είμαι ποτέ τρελαμένος».
Μια διευκρίνιση που έδωσε τη σκυτάλη στο… γαϊτανάκι των ερωτήσεων έχοντας τον Κυριάκο Κυριάκο δίπλα του παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια στα της – εκατέρωθεν – μετάφρασης…
– Η αυτοπεποίθηση είναι μία έννοια που έχετε ψηλά στη φιλοσοφία σας για το ποδόσφαιρο και ο ΠΑΟΚ τώρα ως πρωταθλητής έχει αρκετή από αυτή. Υπάρχει περίπτωση όμως η πολλή αυτοπεποίθηση να δημιουργεί προβλήματα χαλάρωσης και κακής νοοτροπίας ή εφησυχασμού;
«Επειδή ρωτάτε για την προετοιμασία σας λέω ότι όλα είναι νορμάλ. Είναι φυσιολογικό να έχουμε αυτό το πνεύμα και τέτοια συναισθήματα. Πρώτα από όλα οι πιο πολλοί από τους παίκτες ποτέ δεν κατέκτησαν τίτλο στην καριέρα τους. Το δεύτερο είναι ότι το club μας δεν έχει εκπαιδευτεί να κερδίζει τίτλους κάθε χρόνο. Έχουμε τέσσερα πρωταθλήματα, τα δύο μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, συν το ένα που η Αθήνα μας έκλεψε. Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με τον τρόπο που κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Ήταν απίστευτα και δύσκολα τα συναισθήματα και όταν έγινε, προέκυψε τεράστια χαρά. Αρχίσαμε ως τέταρτο φαβορί και τελικά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της σεζόν το σύνολο των παικτών ξεζουμίστηκε για να τα καταφέρει. Πιέστηκαν παραπάνω από το 100% για να το κρατήσουμε αυτό σε μεγάλη περίοδο. Όλη αυτή η έξτρα πνευματική προσπάθεια και τώρα όλη αυτή η νοοτροπία ότι πετάμε, ότι είμαστε χαρούμενοι και με μεγάλη αυτοπεποίθηση, δεν είναι και ο τι καλύτερο για το ξεκίνημα που έρχεται. Εκτιμώ πάντως ότι αυτά τα αποτελέσματα της προετοιμασίας έρχονται σε ιδανική στιγμή για να καταλάβουμε ότι ακόμη και ομάδες πιο χαμηλής ποιότητας μπορούν να μας κερδίσουν αν δεν είμαστε στο 100%. Οι παίκτες το καταλαβαίνουν. Στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης είμαστε πολύ καλά όπως είδα και στην ανάλυση που κάνουμε. Αυτό που επίσης είδα θετικά, είναι ότι η ομάδα δεν κατέρρευσε στα παιχνίδια αυτά και πάντα είχε περιόδους που παρήγαγε ωραίο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα ήρθαν από μεμονωμένα συμβάντα-επεισόδια. Πάντα κάποιος καθυστερούσε, πάντα κάποιος είχε αργή αντίδραση, πάντα κάποιος με παραπάνω αυτοπεποίθηση έκανε λάθη, όπως έγινε με δύο μπαλιές στον Κουλιεράκη που σε άλλα ματς θα έδιωχνε την μπάλα στις κερκίδες, ή όπως με τη Γκενκ και τον Όττο που ποτέ δεν ντριμπλάρει εκεί, αλλά έκανε διπλό λάθος. Εκτός από αυτές τις στιγμές, η ομάδα δημιουργούσε ευκαιρίες με συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Ο τρόπος που αμυνθήκαμε έγινε με σωστή νοοτροπία, με τρεξίματα, με μονομαχίες, με αληλοκαλύψεις. Ίσως να μην είχαμε τις μεταβάσεις των τελευταίων ντέρμπι. Είδα λοιπόν πολλά καλά στοιχεία από την προετοιμασία που θα βοηθήσουν την ομάδα να επιστρέψει στην σωστή πνευματική αντιμετώπιση των αγώνων».
Για να προσθέσει: «Για πολλούς το γκρουπ έχει συνοχή και όντως έχει γιατί καταφέραμε να κρατήσουμε τους περισσότερους παίκτες. Έχουμε κάποια θέματα, έχουμε κάποιες ελπίδες, αλλά την ίδια ώρα από την δική μου οπτική και αυτό δεν έχει να κάνει με τον περίγυρο αλλά με εμάς μέσα στην ομάδα, τα πράγματα δεν ήταν τέλεια. Και αυτό γιατί, ο Ζίφκοβιτς έπαιξε Euro και αύριο θα ξεκινήσει την προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη, γιατί ο Τάισον μετά από έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, πήρε άδεια για να ταξιδέψει στη Βραζιλία και του δώσαμε πέντε μέρες παραπάνω άδεια, επίσης ο Ντεσπόντοφ και ο Κουλιεράκης όπως ο Τάισον πήραν πέντε μέρες παραπάνω άδεια, ο Κωνσταντέλιας και εδώ είναι δική μας ευθύνη αλλά και δική του γιατί πλέον έχει μεγαλώσει και είναι υπεύθυνο άτομο, δεν διαχειριστήκαμε καλά τις διακοπές του αλλά και τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας με τον γάμο της αδερφής του. Μετά τραυματίστηκε και έχασε αρκετό έδαφος. Κεντζιόρα ήταν και αυτός ειδική περίπτωση, έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, ξεκινώντας πριν από τρεις μέρες. Όλες αυτές οι υποθέσεις, δεν μας άφησαν να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση αυτή την περίοδο. Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο να πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση, να πιεστούμε περισσότερο. Και παράλληλα, είναι δική μου ευθύνη να διατηρήσω τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης του εαυτού μου αλλά και της ομάδας, να αντιληφθούν όλα αυτά που συζητάμε και να πάρουν το κατάλληλο μήνυμα. Το σήμερα, είναι το σήμερα, αλλά μπροστά μας έχουμε μία ολόκληρη σεζόν».
– Η συνοχή από την περυσινή σεζόν μπορεί να είναι ένα μεγάλο αβαντάζ, αλλά πίσω από αυτή μπορεί να κρύβεται η λέξη στασιμότητα. Μπορεί οι αντίπαλοι να διαβάζουν πλέον καλύτερα το παιχνίδι της ομάδας, μπορεί η ίδια η ομάδα να μην αισθάνεται ότι εξελίσσεται. Είναι ένας δικός σας φόβος όλο αυτό το σκεπτικό;
«Έχουμε ένα αβαντάζ πως όλοι γνωρίζουν όλους. Έχουμε ένα αβαντάζ πως ξέχωρα αν κάναμε κάποια βήματα πίσω, μπορούμε να τα καλύψουμε πολύ γρήγορα. Όμως την ίδια στιγμή έχουμε κάποιους – μεταγραφικούς – στόχους που πρέπει να επιτευχθούν γιατί όλο αυτό πρέπει να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες κινήσεις, να ενισχύσουμε την ποιότητά μας με παίκτες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, δύο, τρεις, τέσσερις, δεν ξέρω. Και έτσι να αποκτήσουμε το απρόβλεπτο που χρειαζόμαστε».
– Τί μπορεί να γράψει ή να πει, μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, σ’ ένα μήνυμα προς τον Ιβάν Σαββίδη ή την Μαρία Γκοντσαρόβα, ανάλογο μ’ αυτό που έστειλε πέρσι στον Μάκη Γκαγκάτση την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας;
«Το μήνυμα προς τον Μάκη ήταν ένα μόνο μέρος των όσων του έλεγα τότε (γέλια). Κοιτάξτε, αυτή είναι η έκτη μου προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ. Μπορώ να πω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Θα έλεγα ότι είναι ο ίδιος τρόπος προετοιμασίας όλης της σεζόν. Θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κάποιες στιγμές θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική σε άλλες στιγμές όχι και τόσο καλή. Ακόμα κι αν επιθυμούμε να έχουμε, ειδικά εγώ, όλο το γκρουπ μαζί από την αρχή της προετοιμασίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η επιλογή να αποκτήσουμε παίκτες στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου και να αποδειχθούν το ίδιο σημαντικοί για την ομάδα. Κοιτάξτε τι έγινε με την περίπτωση του Meite, που ήρθε τις τελευταίες μέρες της προετοιμασίας και αποδείχθηκε πολύ σημαντικός για την ομάδα. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Despodov, για τον οποίο μπορώ να σας αποκαλύψω ότι δεν ήξερα ότι θα τον αποκτούσαμε, το έμαθα αφού ολοκληρώθηκε η συμφωνία, δύο μέρες μετά το παιχνίδι εναντίον της Hearts.
Κοιτάξτε υπάρχουν δύο όψεις. Η μια πλευρά είναι αυτή που λέει ότι τα πράγματα στο κομμάτι των μεταγραφών δεν έγιναν όπως θα τα ήθελα, από την άλλη καταλαβαίνω ότι χρειάζεται να δείξω υπομονή και πίστη διότι στο τέλος η διοίκηση όντως κάνει καλές κινήσεις και το σημαντικότερο δίχως να επηρεάσει τα οικονομικά του συλλόγου.
Ακόμα κι αν δεν είμαι χαρούμενος αυτή τη στιγμή, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».
– Ο στόχος για το διάστημα του ενάμιση μήνα που ακολουθεί, από τις 15 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, είναι ξεκάθαρα η πρόκριση της ομάδας στο League stage του Champions League; Ή θα θεωρήσετε επιτυχία μία παρουσία της ομάδας στους ομίλους του Europa League; Τι είναι επιτυχία για εσάς;
«Εάν ρωτήσετε τον κύριο Σαββίδη θα σας πει ότι ο στόχος είναι οι νέοι όμιλοι του Champions League. Εάν ρωτήσετε τους φίλους της ομάδας, θα σας απαντήσουν το ίδιο ακριβώς. Ως προπονητής του ΠΑΟΚ θα σας πω, ότι ο στόχος μας, είναι αυτή την χρονική στιγμή να προκριθούμε στον επόμενο γύρο. Να περάσουμε από τον πρώτο αντίπαλο. Και να σιγουρέψουμε με αυτό τον τρόπο την Ευρώπη. Εάν με ρωτήσετε ποιο είναι το όνειρό μου, θα σας πω ότι το όνειρο που έχω, είναι να παίξουμε στο Champions League. Όμως πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πρώτο παιχνίδι. Από την εμπειρία που έχω, ειδικά από αυτή την εμπειρία που αποκόμισα στον ΠΑΟΚ κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας μου, είναι πως η ομάδα χρειάζεται αυτού του είδους τους στόχους. Για πολύ μικρές περιόδους, από παιχνίδι σε παιχνίδι. Παρατήρησα ότι έχουμε την δυνατότητα να δίνουμε το καλύτερο, από παιχνίδι σε παιχνίδι. Χωρίς να πιεζόμαστε για τον επόμενο στόχο. Η ομάδα δεν χρειάζεται να έχει τόσο μεγάλη πίεση για ένα χρόνο. Μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, μπορεί να έρθει η απογοήτευση. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν θέλουμε να χάσουμε την πίστη μας, την αυτοπεποίθησή μας και το κίνητρο που πρέπει να έχουμε. Ειδικά στην Ελλάδα ζούμε από την μία ημέρα στην άλλη. Από το αποτέλεσμα του ενός αγώνα, έως το άλλο. Στην επιτυχία είσαι Θεός. Στην αποτυχία είσαι…. Αποτυχημένος. Δεν είναι μία ισορροπημένη κατάσταση. Και υπάρχουν πολλοί παίκτες που έρχονται από έξω, και δεν είναι συνηθισμένοι να διαχειριστούν εύκολα μία τέτοια πίεση. Όμως εάν ο στόχος είναι ο επόμενος, ακόμη και σε ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα, θα μπορέσω να τους φέρω πίσω πιο γρήγορα και να έχουμε άμεση αντίδραση για το επόμενο παιχνίδι. Αυτό συνέβη την σεζόν που τελείωσε με το Πρωτάθλημα. Είχαμε γρήγορες αντιδράσεις».
– Υποθετική είναι η ερώτηση, αλλά δεν αποκλείεται να το βρούμε μπροστά μας. Πώς αντιμετωπίζετε τις περιπτώσεις των Κουλιεράκη, Κοτάρσκι (αφήνουμε εκτός τον Κωνσταντέλια) που είναι από τα πιο hot ονόματα στην αγορά, πως νιώθετε τους δύο ποδοσφαιριστές καθώς τους συναναστρέφεστε καθημερινά και ποια είναι η προεργασία που έχει γίνει από το club; Έχετε μιλήσει με την ιδιοκτησία;
«Είπα και στην αρχή, πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι κάπως… πετάνε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και οι σκέψεις των ποδοσφαιριστών για το μέλλον τους. Τι είναι καλύτερο για εκείνους. Υπάρχουν φωνές από το περιβάλλον, παρεμβολές από ανθρώπους που σπάνε… μπάλες στους ποδοσφαιριστές για φημολογούμενο ενδιαφέρον. Δεν είναι εύκολο, ειδικά για έναν νέο ποδοσφαιριστή, να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση. Από την άλλη όμως, εδώ είμαστε ένα γκρουπ που έχει διαχειριστεί πολλές δυσκολίες, μιλάμε σχεδόν καθημερινά. Δεν αλλάζουν όλα μεμιάς. Από την μια στιγμή στην άλλη. Είναι μία διαδικασία εξέλιξης. Και φυσικά όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν το μυαλό, όλα είναι πιο δύσκολα και θέλουν περισσότερο χρόνο. Συνεπώς πρέπει να έχουμε υπομονή, να δώσουμε αυτοπεποίθηση σε αυτούς τους παίκτες, να νιώσουν ότι είναι στο σωστό δρόμο. Στο τέλος βέβαια, είναι και θέμα προσωπικότητας. Εκείνοι μπαίνουν μέσα στο γήπεδο, εκείνοι πρέπει να διαχειριστούν το μυαλό τους, εκείνοι πρέπει να μην επηρεαστούν από φήμες, σενάρια και ανθρώπους.
Δεν έχω μιλήσει με τον κ.Σαββίδη γι΄αυτά, συνεπώς για μένα δεν υφίσταται το θέμα. Αλλά ξέρω και ακούω και εγώ με κάποιον τρόπο όλες αυτές τις φήμες, αλλά δεν με επηρεάζουν. Σκέφτομαι απλά ότι είναι εδώ και ειλικρινά μέσα μου πιστεύω πως το καλύτερο για εκείνους είναι να είναι εδώ».
– Εσείς κι οι συνεργάτες σας, με τη δουλειά σας έχετε αλλάξει τον ΠΑΟΚ. Αλήθεια, ο ΠΑΟΚ πόσο έχει αλλάξει εσάς;
«Ίσως τώρα έχω περισσότερα άσπρα μαλλιά. Ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη με άλλαξαν πολύ υπό την έννοια ότι έχω τεράστιο πάθος για αυτή την ομάδα. Θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι αυτής της ομάδας και επίσης -αυτό που είναι το πιο σημαντικό- μου έμαθε να διαχειρίζομαι πολύ μεγάλες εντάσεις. Πιστεύω ότι Αυτό είναι το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο, να ξέρει να διαχειρίζεται εντάσεις».
– Με ποιά συναισθήματα ξεκινά τη σεζόν με τον φετινό ΠΑΟΚ, με τις απουσίες που ενδεχομένως έχει στο ρόστερ του, με αρνητική/θετική διάθεση, συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν. Ποιό είναι το feeling του;
«Ξεκινάω αυτήν την προετοιμασία με τα ίδια συναισθήματα, χωρίς μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες σεζόν. Με το αν είμαι μερικές φορές ανήσυχος, άλλες φορές στεναχωρημένος αλλά πάντα στο τέλος καταλαβαίνω καλά το πρόσημο της στιγμής και της προετοιμασίας. Η διαφορά είναι πως ξέρω ότι αυτήν την στιγμή, αν πραγματικά πιστεύεις, παλεύεις και παραμένεις ταπεινός, μπορείς να γυρίσεις την κατάστασή προς όφελός σου».
– Από τη στιγμή που δεν αποκτήθηκε επιθετικός, ήταν φρόνιμο ν’ αποχωρήσει ο Τζίμας κι επί τη ευκαιρία, επειδή στο διάστημα που έλειψε ο Σαμάτα για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ο 18χρονος διεθνής επιθετικός ανταποκρίθηκε, αν όχι πλήρως τότε στον μεγαλύτερο βαθμό, για ποιο λόγο «εξαφανίστηκε» στη συνέχεια;
«Πρώτα απ΄ όλα δεν ήθελα να φύγει τώρα από την ομάδα και πριν έχουμε περισσότερες επιλογές σε αυτή τη θεση. Αλλωστε γνωρίζετε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα η ομάδα και μετά οι παίκτες. Τόσο εγώ ως προπονητής αλλά και οι συνεργάτες μου θα ήθελα να ήταν εδώ και να είχε κάνει την προετοιμασία γιατί είναι ένας καλός παίκτης για την ομάδα, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω και αποδέχομαι πως για τον ίδιο ήταν προτεραιότητα να πάει κάπου αλλού να πάρει εμπειρίες, να αντιμετωπίσει δυσκολίες, προκλήσεις και να πρέπει να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες και απαιτήσεις σε μια νέα ομάδα σε μια διαφορετική χώρα και επομένως να δυναμώσει και ως χαρακτήρας. Επίσης κατανοώ πως όλες αυτές οι ομάδες σε αυτό τον κόσμο θέλουν να παίρνουν παίκτες δανεικούς με κάθε κόστος σε αυτή την χρονική περίοδο και όχι στο τέλος Αυγούστου. Για όλους αυτούς τους λόγους μπορεί να μην είμαι χαρούμενος που δεν ήταν μαζί μας, αλλά είμαι επίσης διατεθειμένος να κατανοήσω τους λόγους που έγινε αυτό.
Θα σας πω ειλικρινά πως ο Στέφανος είναι ένα ταλέντο, χρειάζεται χρόνο, δεν είναι ακόμη ένας ολοκληρωμένος φορ, χρειάζεται να προοδεύσει όχι μόνο σε ότι αφορά φυσική κατάσταση ή δύναμη αλλά και στην τακτική. Αν έχεις μια ομάδα στην οποία δεν έχεις να ρισκάρεις τίποτε, ναι τότε τον βάζεις μέσα και παίζει. Αλλά αν έχεις μια ομάδα με καθαρούς και ξεκάθαρους στόχους όπως η ευρωπαϊκή πορεία, η κατάκτηση τίτλων δηλαδή το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο είναι δύσκολο να αγωνιστεί αφού δεν είναι ακόμη έτοιμος. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ καλό για τον ίδιο που πήγε εκεί δηλαδή σε μια ομάδα που δεν έχει υψηλούς στόχους και επομένως δεν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις. Και για να το συνεχίσω στην παρούσα φάση και λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο Στέφανος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει αυτά που παίρνω ως προπονητής από τους άλλους ανεξάρτητα του αν κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη μου».
– Είχατε δηλώσεις πως θα θέλατε να έχετε το 90% του ρόστερ στην προετοιμασία. Σας έλειψε αυτό το 10% σ’ αυτό το κομμάτι της σεζόν και πόσο διάστημα χρειάζεται ένας παίκτης για να μπει μαζί με την ομάδα όταν έρχεται ως μεταγραφή;
«Θα ξεκινήσω με το δεύτερο μέρος της ερώτησης και θα πω ότι εξαρτάται με την περίπτωση του παίκτη, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις των παικτών ίδιες. Εξαρτάται από την εμπειρία του παίκτη,την ικανότητα του και τις παραστάσεις του. Μπορώ να σας πω το παράδειγμα του Μαντί Καμαρά. Έχει εξαιρετικές δεξιότητες, αλλά έχει ένα πρόβλημα. Έχει παίξει το τελευταίο του ολόκληρο 90λεπτο σχεδόν επτά μήνες πριν. Χρειάζεται χρόνο για να μπει στα θέλω μας, γιατί μέχρι πρότινος έπαιζε ένα άλλο στυλ ποδόσφαιρου και πρέπει να προσαρμοστεί. Από αυτή την άποψη πρέπει να συνδεθεί περισσότερο με την ομάδα, με τους συμπαίκτες του γύρω του. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, να τον στηρίξουμε, να με τον περιβάλλουμε με όλη μας την εμπιστοσύνη, από την πλευρά του είναι λογικό να… υποφέρει λίγο σε μια νέα αρχή. Είναι ένας παίκτης με πολύ μεγάλη ποιότητα που μπορεί να μας βελτιώσει σε πολλούς τομείς μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, αν το πάμε κατά γράμμα και με βάσει τους αριθμούς ήταν εδώ μαζί μας στην Ολλανδία σχεδόν το 90% του ρόστερ. Αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με παίκτες που τραυματίστηκαν, με παίκτες που ειχαν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, με διάφορα ακόμα θέματα που υπήρχαν δεν ήταν η καλύτερη στιγμή, αλλά στην άλλη πλευρά δεν εξαρτάται από κάποιον ή δεν ευθύνεται κάποιος, απλά έτσι ήρθε η κατάσταση για εμάς. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά, να δουλέψουμε πολύ, να μιλήσουμε και να αναλύσουμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε ότι αφορά τις μεταγραφές το έχω ξαναπεί. Για να είμαστε πολύ καλά, χρειάζεται να πάρουμε δυο παίκτες ακόμα μίνιμουμ, συν τον Μεϊτέ. Τρείς παίκτες συνολικά. Είπα δυο παίκτες μίνιμουμ και δεν έβαλα τον Μεϊτέ μέσα σε αυτούς γιατί ήταν μέλος της ομάδας από πέρσι. . Τελευταία φορά μίλησα μαζί του πριν 10 μέρες. Στην συνέχεια μπορούμε να σκεφτούμε επιλογές που θα παρουσιαστούν μπροστά μας στην αγορά μέσα στον Αύγουστο. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές μεταξύ παικτών στις μεταγραφές γενικότερα στην Ευρώπη, μπορεί να βρεθεί παίκτης που θέλει να φύγει από την ομάδα του, να μας αρέσει και να βρούμε την ευκαιρία να τον αποκτήσουμε. Δεν θέλω να μπω σε συζήτηση για συγκεκριμένες θέσεις, για αυτούς τους δυο παίκτες που αναφέρθηκα νωρίτερα ότι χρειάζεται να πάρουμε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού».
– Έχετε πει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πως ίσως όλοι… «πετάνε στα σύννεφα». Πώς θα τους… προσγειώσετε στο έδαφος και πώς θα κάνετε τους παίκτες του να είναι… «πεινασμένοι» και τη νέα χρονιά δεδομένου πως την περσινή υπέφεραν, στην πορεία έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα και τελικά κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα που όμοιο του δύσκολα θα υπάρξει ξανά;
«Αυτή είναι δική μου ευθύνη ως προπονητή, αλλά και του αφεντικού ως ιδιοκτήτη. Μην βάζει μόνο αυτός πίεση σε μένα να βάλω και εγώ σε αυτόν. Από εμάς εξαρτάται το να κρατήσουμε ψηλά τη αυτοπεποίθηση της ομάδας και τo κίνητρο. Αυτό έγινε πέρσι με αρκετή δουλειά, δεν είναι κάτι που γίνεται μαγικά. Θέλει πολύ καλή προετοιμασία για τις συζητήσεις, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Να λύνουμε όποια προβλήματα παρουσιάζονται και να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις. Να πείθουμε τους παίκτες, διότι παρά το γεγονός πως κάποιοι μεγαλώνουν, ή πως κάποιοι έχουν περισσότερη εμπειρία από τους άλλους παραμένουν… παιδιά και εύκολα μπορεί να βγουν εκτός από τη σωστή κατεύθυνση, αν δεν έχουν μάθει πως να συμπεριφέρονται. Είναι η δουλειά μας αυτή.
Είναι όμως η στιγμή που χρειαζόμαστε και λίγη τύχη. Πάντα λέω στους παίκτες μου να είναι σωστοί, να είναι ταπεινοί, ειλικρινείς και να δίνουν τα πάντα. Διότι μόνο έτσι μπορούν όλα να πάνε με το μέρος μας. Συζητήσαμε πολλές φορές πως μπορεί να κάνεις ένα μόνο σουτ στην αντίπαλη εστία και να σκοράρεις.
Όμως μερικές φορές σουτάρεις με τον ίδιο τρόπο και η μπάλα μπορεί να χτυπήσει στο δοκάρι, ή ο τερματοφύλακας να αποκρούσει. Αυτό σημαίνει πως κάτι δεν ήταν τέλειο. Σε αυτή την προετοιμασία, πρώτη σέντρα από τον αντίπαλο και η μπάλα στα δίχτυα. Στο παιχνίδι με τον Άρη ο Μορόν σέντραρε και το τελείωμα κατέληξε άουτ. Το τελείωμα του Τάισον ήταν τέλειο. Αυτή την περίοδο τα τελειώματα μας ακόμα και από το πέναλτι, βρίσκουν στο δοκάρι, καταλήγουν άουτ ή κοντράρουν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή την περίοδο δεν είμαστε στον σωστό δρόμο.
Όμως όπως είπα και πριν είναι φυσιολογικό. Επίσης, είναι μια καλή εμπειρία για εμάς για να καταλάβουμε πως αν βάλουμε όλη την ενέργεια μας και όλη την αποφασιστικότητα μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αν όμως δεν έχουμε αυτή τη νοοτροπία, οι μικρότερες ομάδες μπορεί να πάρουν αποτελέσματα από εμάς. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να είμαστε έξυπνοι για να το καταλάβουμε και να είμαστε ενωμένοι, έτσι ώστε να φέρουμε στην ομάδα στο δρόμο της επιτυχίας».
– Περιμένετε τον ίδιο ή μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην κούρσα του επερχόμενου πρωταθλήματος και μια δεύτερη ερώτηση, αν περιμένετε διαφορετικό Σαμάτα κι αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να διαχειριστεί πάλι μία σεζόν που έχει στόχο τον πρωταθλητισμό χωρίς να πάρει πολλά γκολ από τους επιθετικούς του, όπως την προηγούμενη;
«Ναι, περιμένω πιο έντονο ανταγωνισμό… Τώρα, ειδικά για τον Σαμάτα ήταν μια πολύ σκληρή σεζόν. Ήταν η πίεση από τον κόσμο το ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι αλλά κι αυτός δεν ήταν ευχαριστημένος που δεν έβαζε γκολ. Και λέω περισσότερο για αυτόν, λέω για τον Σαμάτα και όχι για τον Μπράντον όχι μόνο επειδή ο Μπράντον πέτυχε περισσότερα γκολ. Την ίδια στιγμή κατάφερε καλύτερα να αντιληφθεί (σ.σ.: ο Μπράντον) πόσο σημαντική είναι η δική του δουλειά για την ομάδα. Όταν, μία ομάδα -και αυτό είναι κάτι που το θέλει ο προπονητής- βάζει τα περισσότερα γκολ, δέχεται τα λιγότερα γκολ, η ομάδα νικάει, πώς θα μπορούσα να κρίνω τους παίκτες ή τους επιθετικούς που δούλεψαν πάρα πολύ με τα τρεξίματά τους, την πίεση με το να γυρίζουν πίσω, με το να αμύνονται, με το να τρέχουνε μπροστά αμέσως, με το να παλεύουν. Για τον Σαμάτα, από αυτή την άποψη ήτανε δύσκολα γιατί είχε να προσαρμοστεί σε αυτό το είδος της δουλειάς, να μην παίρνει την χαρά που έχει ένας επιθετικός όταν σκοράρει και μαζί να δέχεται πολύ κριτική. Κατάφερε να το διαχειριστεί σε μία σεζόν όπως αυτή που πέρασε, με αυτά που έγιναν που του έδωσαν την ικανοποίηση να το χαρεί αλλά τώρα περιμένω από αυτόν να δώσει παραπάνω, να είναι πιο ώριμος και να προσπαθήσει επίσης να ξεπεράσει τα όριά του και να πάει σε ένα άλλο επίπεδο. Περιμένω από αυτόν, όπως περιμένω και από όλους, να καταλάβουν ότι τώρα είναι η στιγμή και να ξεπεράσουν τα όριά τους».
– Σε συνεντεύξεις που κάναμε με παίκτες τους προκαλούσαμε να πουν κάτι αρνητικό για εσάς αλλά κανείς δεν το έπραξε. Εσείς κάνετε συχνά αυτοκριτική και αν ναι ποιο θεωρείτε πιο σημαντικό μειονέκτημά σας. Για παράδειγμα ο μεγάλος εκνευρισμός που βγάζετε στις ήττες είναι πρόβλημα;
«Αυτό όμως που λέτε είναι αρνητικό; Από εκεί και πέρα βάζω πάντα τον εαυτό μου σε διαδικασία ερωτήσεων. Για τις προπονήσεις αν είναι καλές ή κακές, αν πρέπει να αλλάξω πράγματα, αν κάνω καλή προετοιμασία. Για τα παιχνίδια, αν τους λέω τα πάντα για τους αντιπάλους. Για τις αποφάσεις μου, αν είναι σωστές ή όχι. Για τις αντιδράσεις μου και τις ομιλίες με τους παίκτες. Για τις μεμονωμένες συζητήσεις μαζί τους, για τις ομιλίες και τα μηνύματα που τους στέλνω, ακόμη και για το πρόσωπό μου με το αφεντικό να λέει ότι επειδή έχω πολύ καλή επαφή με το γκρουπ, καταλαβαίνουν πώς είναι η διάθεσή μου και μου λέει ότι πρέπει να προσέχω για να μην τους δημιουργώ αρνητικά συναισθήματα. Πάντα το κάνω αυτό. Μετά τις ήττες ναι έχω και κακές αντιδράσεις, αλλά αυτό γίνεται γιατί εγώ το ζω πολύ άσχημα. Δεν θα θέλατε να είστε στη θέση μου μετά από αρνητικά αποτελέσματα. Είναι πολύ σκληρό και πρέπει να πιεστώ για να δείξω στους άλλους ότι δεν επηρεάστηκα. Η αλήθεια όμως είναι ότι επηρεάζομαι. Η αντίδρασή μου στο φιλικό με κάποιο πρόσωπο εκτός γηπέδου δεν ήταν φυσιολογική, αλλά δεν μπορούσα να μείνω συγκεντρωμένος. Έχω λοιπόν πολλά αρνητικά, αλλά αν μου πείτε ένα να διαλέξω δεν ξέρω γιατί πάντα βάζω ερωτήματα στον εαυτό μου για το αν αντιδρώ σωστά. Άρα κάπως έτσι πολλές στιγμές δεν είμαι χαρούμενος με τον εαυτό μου και αμέσως μετά μπορεί και να είμαι».