Και όμως δεν είναι υπόθεση από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου η τεχνολογία προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς, οι κυβερνοεγκληματίες βρίσκουν όλο και πιο εξελιγμένους τρόπους για να παραβιάζουν την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των εταιρειών. Οι απάτες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) δεν αποτελούν πλέον απλώς σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που απειλεί τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένα από τα πιο πρόσφατα και εντυπωσιακά περιστατικά που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα αυτής της απειλής αφορά τον εκτελεστικό διευθυντή της Ferrari, Benedetto Vigna, ο οποίος έπεσε θύμα μιας καλοσχεδιασμένης απάτης που χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη.
Στην περίπτωση της Ferrari, η απάτη βασίστηκε στη χρήση AI για την αναπαραγωγή της φωνής του Benedetto Vigna, γεγονός που προσέδωσε αξιοπιστία στα ψεύτικα μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν στο όνομά του.
Η συγκεκριμένη απάτη ξεκίνησε με μια σειρά από μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp, όπου ο απατεώνας προσποιήθηκε ότι ήταν ο Benedetto Vigna. Στη συνέχεια, ο απατεώνας έφτασε σε σημείο να πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας μια φωνή που αναπαρήγαγε με ακρίβεια τον νότιο ιταλικό τόνο του Vigna, ζητώντας από τον αποδέκτη της κλήσης να προχωρήσει σε μια χρηματική συναλλαγή.
Αυτό που έκανε την υπόθεση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η στρατηγική των επιτιθέμενων να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους, επικαλούμενοι ευαίσθητες πληροφορίες και επίσημες διαδικασίες, όπως η δήλωση ότι “η ιταλική ρυθμιστική αρχή της αγοράς και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έχουν ήδη ενημερωθεί”, προκειμένου να δώσουν μια ψευδαίσθηση νομιμότητας στις αιτήσεις τους.
Η κρίσιμη στιγμή στην υπόθεση αυτή προέκυψε όταν ο στόχος της απάτης, που αντιλήφθηκε πως κάτι ύποπτο συνέβαινε, αποφάσισε να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τον υποτιθέμενο Vigna για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Συγκεκριμένα, ο στόχος ζήτησε να μάθει ποιο βιβλίο του είχε συστήσει ο Vigna πρόσφατα. Η σωστή απάντηση θα ήταν το βιβλίο “Decalogue of Complexity: Acting, Learning and Adapting in the Incessant Becoming of the World”, του Alberto Felice De Toni. Όταν ο απατεώνας δεν μπόρεσε να απαντήσει, τερμάτισε την κλήση αμέσως, αποκαλύπτοντας έτσι την απάτη.
Σχόλια του WBB News
Η περίπτωση του εκτελεστικού διευθυντή της Ferrari είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να υλοποιήσουν απάτες. Η προσοχή και η επαγρύπνηση είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των απειλών, ενώ η εκπαίδευση είναι ουσιαστική για την αναγνώριση των κινδύνων. Η επόμενη φορά που λάβετε μια ύποπτη επικοινωνία, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε μια επιθετική επίθεση.