Τι μας λέει η σύσταση του σώματος
Η ζυγαριά μπορεί να μετρήσει το βάρος σας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση της υγείας σας. Ο υπολογισμός της σύστασης του σώματος οδηγεί τη μέτρηση του βάρους σας ένα βήμα παραπέρα, υπολογίζοντας ποιο ποσοστό του βάρους σας είναι λίπος, μύες και οστά. Η διαφορά μεταξύ της λιπώδους μάζας και της μη λιπώδους μάζας δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας και της φυσικής σας κατάστασης.
Τι είναι η σύνθεση του σώματος;
Η σύσταση σώματος είναι η φράση που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να αναφερθούν στο ποσοστό λίπους, νερού, οστών, μυών, δέρματος και άλλων άλιπων ιστών που συνθέτουν το σώμα. Η γνώση της σύστασης του σώματός σας παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας. Δύο άνθρωποι μπορεί να ζυγίζουν το ίδιο αλλά να έχουν διαφορετικές ανάγκες και φυσική κατάσταση λόγω της σύστασης του σώματός τους.
Γιατί είναι σημαντική η σύνθεση του σώματος;
Η σύσταση του σώματος μετρά το συνολικό επίπεδο υγείας και φυσικής κατάστασης σε σχέση με το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Μετρά τη διαφορά ανάμεσα στο πόσο από το βάρος σας προέρχεται από λίπος και πόσο από τους μύες, σε αντίθεση με τη ζυγαριά που μετρά μόνο το βάρος.
Τι είναι το σωματικό λίπος;
Το σωματικό λίπος περιλαμβάνει όλο το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα σας. Υπάρχουν δύο τύποι σωματικού λίπους:
Υποδόριο λίπος: Αυτό είναι το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα σας, με σκοπό να προστατεύει το σώμα σας.
Σπλαχνικό λίπος: Αυτό το λίπος περιβάλλει τα κοιλιακά σας όργανα.
Εκτός από τη μόνωση και την προστασία του σώματός σας, το λίπος παρέχει ενέργεια, μεταφέρει λιποδιαλυτές βιταμίνες, παράγει ορισμένες ορμόνες και χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τις κυτταρικές μεμβράνες. Χρειάζεστε μια ορισμένη ποσότητα σωματικού λίπους για να εκτελέσετε αυτές τις λειτουργίες – αυτό είναι γνωστό ως απαραίτητο λίπος.
Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι το ποσοστό λίπους που αποτελεί το συνολικό σωματικό σας βάρος. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το ποσοστό σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της ηλικίας, του επιπέδου φυσικής κατάστασης και του τρόπου ζωής. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να μετρηθεί αυτό, οι περισσότεροι θα ήταν καλύτερο να γίνουν στο γραφείο ενός ειδικού, όπως ενός διατροφολόγου. Παρ’ όλα αυτά, αποφύγετε να ασχοληθείτε με τον Δείκτη Μάζας Σώματος – πρόκειται για μια απαρχαιωμένη μονάδα μέτρησης της φυσικής κατάστασης που δεν υπολογίζει πολλούς κρίσιμους παράγοντες όπως η σύσταση του σώματος, η εθνικότητα και το φύλο. Παρά το γεγονός ότι είναι ελαττωματική μέτρηση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική κοινότητα επειδή είναι μια φθηνή και γρήγορη μέθοδος για την ανάλυση της πιθανής κατάστασης υγείας και των αποτελεσμάτων. Η σύσταση του σώματος παρέχει πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό σωματικού λίπους. Ωστόσο, το σχήμα του σώματός σας είναι μοναδικό για εσάς και υπάρχουν μη ελεγχόμενοι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεσή του, όπως:
Ηλικία: Χάνετε μυϊκή μάζα όσο μεγαλώνετε, επηρεάζοντας τη σύνθεση του σώματός σας. Ωστόσο, η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία οφείλεται συχνότερα σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
Γονίδια: Τα γονίδιά σας καθορίζουν τον τύπο και τη σύστασή σας και ο κληρονομικός σωματότυπός σας μπορεί να έχει περισσότερο λίπος που είναι δύσκολο να χάσετε.
Ορμόνες: Οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης τη σύνθεση του σώματος. Η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική σεξουαλική ορμόνη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
Φύλο: Λόγω γενετικής και ορμονών, οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες.
Αλλαγή της σύστασης του σώματός σας
Για να αλλάξετε τη σύσταση του σώματός σας, χρειάζεστε τη σωστή ισορροπία σωματικής δραστηριότητας και διατροφής. Οι αργές και σταθερές αλλαγές λειτουργούν καλύτερα όταν θέλετε να αυξήσετε τους μύες και να χάσετε λίπος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένοι παράγοντες θα παραμείνουν εκτός του ελέγχου σας. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή ή στη ρουτίνα της γυμναστικής σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο για καθοδήγηση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες – Έχουμε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Ρινικό σπρέι καθαρίζει νευρώνες του εγκεφάλου από πρωτεΐνες που προκαλούν Αλτσχάιμερ
Αυστριακοί ερευνητές ανοίγουν νέους δρόμους στη διάγνωση της νόσου Lyme