Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε στο στόχαστρο ουκρανικής επιδρομής με drones εφόρμησης, «μιας από τις μεγαλύτερες» που έχουν εξαπολυθεί «ποτέ», κατ’ αυτόν, εναντίον της καρδιάς της ρωσικής εξουσίας.
«Άλλα δυο drones που πέταγαν προς την κατεύθυνση της Μόσχας καταρρίφθηκαν», ανέφερε ο Σεργκέι Σαμπιάνιν στις 04:43 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έπειτα από σειρά παρόμοιων αναρτήσεων στην πλατφόρμα Telegram.
Η αντιαεροπορική άμυνα «πολλαπλών επιπέδων» της Μόσχας «μας επέτρεψε να αποτρέψουμε επιτυχώς όλες τις επιθέσεις. Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του υπουργείου Άμυνας κατέρριψαν 10» drones, διαβεβαίωσε ο αιρετός.
Πάντα σύμφωνα με τον κ. Σαμπιάνιν, επρόκειτο για «μια από τις μεγαλύτερες απόπειρες επίθεσης εναντίον της Μόσχας με drones που έχουν γίνει ποτέ».
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως συνολικά καταρρίφθηκαν 45 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της ρωσικής επικράτειας.
Τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης που κινούνταν προς τη Μόσχα καταρρίφθηκαν στους αιθέρες πάνω από την Παντόλσκ, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Ρωσίας, ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος Σαμπιάνιν. «Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, δεν υπάρχουν ζημιές ούτε θύματα στην τοποθεσία όπου κατέπεσαν συντρίμμια», διαβεβαίωσε.
Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε drones κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορους τομείς. Στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νοτιοδυτικά), που γειτονεύει με την Ουκρανία, καταστράφηκαν 18, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Μπογκαμάς, που εκφράστηκε επίσης μέσω Telegram. «Δεν υπάρχουν ούτε θύματα, ούτε ζημιές», πρόσθεσε.
Νοτιότερα, στην Μπιέλγκοροντ, καταρρίφθηκαν «πολλά» drones, ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ.
Από την πλευρά του ο Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο περιφερειάρχης της Ραστόφ (νοτιοδυτικά), ανέφερε πως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν περί τη 01:00 «πύραυλο» που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χωρίς να αναφερθούν θύματα ούτε σε αυτή την επίθεση.
Η πόλη της Μόσχας και η περιφέρειά της, 500 και πλέον χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, έχουν ήδη γίνει στόχος ουκρανικών επιθέσεων με drones στο παρελθόν, που πάντως γενικά είναι σπάνιες.
Το καλοκαίρι του 2023 είχαν καταστραφεί τέτοια εναέρια οχήματα σε συνοικία με ουρανοξύστες, ενώ τον Μάιο του 2023 είχαν την ίδια τύχη δυο drones σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία εξάλλου έχει βρεθεί αντιμέτωπη με επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ εδώ και δυο εβδομάδες, ενώ οι δυνάμεις τους συνεχίζουν την προέλασή τους στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας. Η Μόσχα αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με το Κίεβο «σε αυτό το στάδιο» του πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχόλια του WBB News
Η επίθεση της Ουκρανίας με drones εναντίον της Μόσχας αναδεικνύει την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Η αντίδραση της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας και η επιτυχής απόκρουση των επιθέσεων δείχνει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Οι επανειλημμένες επιθέσεις με drones αποτελούν ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη εναέρια πολεμική τεχνολογία, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για βελτιωμένα μέτρα αμυντικής ασφάλειας. Οι περιοχές που έχουν ήδη γίνει στόχος ουκρανικών επιθέσεων αποδεικνύουν την εκτεταμένη επιδρομή της κρίσης στον περιφερειακό χώρο.
Η αδιαλλαξία της Μόσχας στη διαπραγμάτευση με το Κίεβο υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για διπλωματική λύση. Οι εξελίξεις στον ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας παραμένουν ταραχώδεις και ανεξέλεγκτες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης.
Αν και η απόρριψη των επιθέσεων από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα αποτελεί ένα θετικό προσάναμα, η ανάγκη για ενδυνάμωση των μέτρων ασφαλείας παραμένει επιτακτική. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απαιτούν διπλωματική προσέγγιση και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Στο μεταξύ, η επικοινωνία μέσω των μέσων ενημέρωσης πρέπει να παρέχει αντικειμενικές και ισορροπημένες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις, προκειμένου η κοινή γνώμη να ενημερώνεται επαρκώς για την κατάσταση.
Συνολικά, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη και απαιτεί σύνεση, σύνεργασία και διπλωματική επίλυση προκειμένου να αποφευχθεί η εσκεμμένη επιδείνωση της κρίσης.