Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Τρίτη τη Χαμάς να δεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναγνώρισε πάντως πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις με το Ισραήλ, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από την 7η Οκτωβρίου.
Αν και μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως το Ισραήλ έχει αποδεχτεί τη συμφωνία – γέφυρα των ΗΠΑ, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συγγενείς ομήρων σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος «ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχτεί την απόσυρση του Ισραήλ από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και τον διάδρομο Νετσαρίμ (σσ που διχοτομεί τη Γάζα) όσες πιέσεις και να δέχεται».
Με τις νέες δηλώσεις του Νετανιάχου να κάνουν τον γύρο των ισραηλινών ΜΜΕ Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ ως μαξιμαλιστικές
Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», είπε ο Μπλίνκεν, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο —χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις— και στο Ισραήλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας με νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά.
Η πρόταση – γέφυρα των ΗΠΑ
Την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον υπέβαλε μία πρόταση – γέφυρα στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μεσολαβητές.
Η πρόταση αυτή προβλήθηκε από τον Μπάιντεν ως η πρόταση που θα βάλει τέρμα στο αδιέξοδο, αλλά βρήκε την έντονη αντίδραση της Χαμάς που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι μία πρόταση κομμένη και ραμμένη στους όρους του Ισραήλ και διαφορετική από αυτή που είχε αποδεχθεί η οργάνωση τον Ιούλιο.
Ειδικότερα πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι στην πρόταση δεν υπήρχε εγγύηση για μόνιμη εκεχειρία ούτε για απόσυρση του ισραηλινού στρατού.
Με τις νέες δηλώσεις του Νετανιάχου να κάνουν τον γύρο των ισραηλινών ΜΜΕ Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ ως μαξιμαλιστικές ενώ ο Μπλίνκεν χωρίς να τις σχολιάσει άμεσα είπε ότι από την αρχή έχει ειπωθεί «πολύ καθαρά πως οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ»
Επέμεινε ακόμη πως το Ισραήλ αποδέχθηκε τις «τοποθεσίες» και το «χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» μονάδων του στρατού του.
Ο κ. Μπλίνκεν περιορίστηκε να αναγνωρίσει πως εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν τη «μέγιστη ευελιξία».
Η απάντηση του Ιράν εξαρτάται από την εκεχειρία
Για τις ΗΠΑ, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και συμμάχους του.
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ορκίστηκαν πως θα εκδικηθούν για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, την 30ή Ιουλίου, του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν άλλους 19 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μερικές ώρες μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη σε βομβαρδισμούς στον νότο.
Σχόλια του WBB News
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε έντονη έκκληση προς τη Χαμάς για αποδοχή της πρότασης κήρυξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, παραδειγματίζοντας ότι ο χρόνος για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένος. Η πρόταση αυτή, που παρουσιάστηκε ως “γέφυρα” από τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει αντίσταση από τη Χαμάς η οποία την θεωρεί ως περιορισμένη στα συμφέροντα του Ισραήλ. Το χρονικό πλαίσιο για επίλυση της κρίσης είναι επιβαρυμένο από τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή, με νέες επιθέσεις και ανθρώπινες απώλειες. Η έλευση συμφωνίας είναι κρίσιμη καθώς μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή, με ενδεχόμενη απειλή από το Ιράν και τους συμμάχους του στο μέλλον. Ο δρόμος προς την ειρήνη απαιτεί μέγιστη ευελιξία και συνεργασία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης και να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.