Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά την Long CoViD από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2.
Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πληγεί από αυτές τις επίμονες και συχνά σοβαρές επιπλοκές.
Αυτό υπολογίστηκε τώρα από κορυφαίους αμερικανούς επιστήμονες, oi oποίοι ζητούν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
“Η αθροιστική παγκόσμια επίπτωση της Long CoViD είναι 400 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό έχει ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ μείον – που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της παγκόσμιας οικονομίας”, γράφουν ο Ziyad Al-Aly (Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις/ΗΠΑ) και οι συν-συγγραφείς του, μεταξύ των οποίων και ο παγκοσμίου φήμης καρδιολόγος Eric Topol (Ινστιτούτο Scripps/Σαν Ντιέγκο), στο περιοδικό “Nature Medicine”.
Ο Ziyad Al-Aly δημοσίευσε επίσης μια παρόμοια ανασκόπηση στο “New England Journal of Medicine”. Η ίδια η ιατρική πιθανώς να είχε αντιληφθεί την Long CoViD μόνο σε προχωρημένο στάδιο, εάν οι πάσχοντες δεν είχαν πρώτα σημάνει συναγερμό.
“H Long CoViD ορίζεται καλύτερα από την κατάσταση των μετα-οξέων και μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία από τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Αναφέρθηκε αρχικά από τους ασθενείς που δημιούργησαν τον όρο. Έχουν συμβάλει πολύ στην κατανόηση αυτού του προβλήματος τα τελευταία χρόνια μέσω της δικής τους έρευνας και της εκπροσώπησης των ασθενών”, σημείωσαν οι ειδικοί.
Για παράδειγμα, οι ειδικοί αναφέρουν ένα χρονοδιάγραμμα που δείχνει ότι οι ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν ήδη αναφέρει παρατεταμένα προβλήματα υγείας τον Μάρτιο του 2020.
Μόλις έναν μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, η δημοσιογράφος των New York Times Fiona Lowenstein έγραψε για πρώτη φορά για τις εμπειρίες των πασχόντων. Οι ασθενείς οργάνωσαν ομάδες αυτοβοήθειας στις ΗΠΑ και επινόησαν κυριολεκτικά το όνομα “Long CoViD”, που είναι απίστευτα πολύπλοκη, όπως θεωρούν οι ειδικοί: Όλες οι ηλικιακές ομάδες επηρεάζονται. Το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί εξίσου με τα αναπαραγωγικά όργανα.
“Εγκεφαλική ομίχλη”, γνωστικές διαταραχές, έλλειψη συγκέντρωσης, εξάντληση, καρδιακή αρρυθμία, έλλειψη σωματικής ανθεκτικότητας και πολλά άλλα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα.
Τα πράγματα σίγουρα δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια εξάπλωση του SARS-CoV-2. “Οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 Οmicron έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο Long CovID σε σχέση με τις παραλλαγές Delta και pre-delta. Τα εμβόλια (πριν από τη μόλυνση) και τα αντιιικά φάρμακα (κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της μόλυνσης) θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο Long CoViD. Αλλά ακόμη και τα άτομα που δεν εμφάνισαν το σύνδρομο Long CoViD μετά από μια πρώτη λοίμωξη SARS-CoV-2 παραμένουν σε κίνδυνο σε περίπτωση περαιτέρω λοιμώξεων”, σημείωσαν οι ειδικοί.
Μια δεύτερη λοίμωξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε Long CoViD για πρώτη φορά ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα, δύο λοιμώξεις προκαλούν αυξημένο κίνδυνο, τρεις λοιμώξεις ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές: Το 2020, υπήρχαν 65 εκατομμύρια ασθενείς με Long CoViD παγκοσμίως, που θα αυξηθούν σωρευτικά σε 211 εκατομμύρια άτομα με αυτή την εμπειρία το 2021. Το 2022, υπήρχαν ήδη 337 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν προσβληθεί και 409 εκατομμύρια πέρυσι.
Τα δεδομένα από τις ΗΠΑ με έρευνες υγείας σε νοικοκυριά μεγάλης κλίμακας και οι στατιστικές αναλύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μιλούν από μόνα τους. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι συνολικά, ο εκτιμώμενος επιπολασμός της μακράς CoViD στο σύνολο του πληθυσμού είναι περίπου 6%-7% τοις στους ενήλικες και περίπου 1% στα παιδιά.
Τα αίτια της Long CoViD είναι επίσης πολύπλοκα. Η επίμονη παρουσία του ιού στον οργανισμό (που δεν εξαλείφεται επαρκώς από το ανοσοποιητικό σύστημα), η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι βλάβες στις μονάδες παραγωγής ενέργειας των κυττάρων (μιτοχονδριακή δυσλειτουργία), η τάση για θρόμβωση και φλεγμονώδεις αντιδράσεις και πολλά άλλα προφανώς παίζουν ρόλο. Η υποβόσκουσα χρόνια φλεγμονή μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα την Long CoViD.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν απλές λύσεις: η αποφυγή λοιμώξεων με τη χρήση μάσκας κ.λπ. μειώνει σχεδόν αυτόματα τα ποσοστά λοιμώξεων και επομένως και τον κίνδυνο. «Τα εμβόλια για την CoViD-19 μπορούν μερικές φορές να μειώσουν τhn Long CoViD στους ενήλικες κατά 15 έως 70%. Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο η άμεση θεραπεία με αντιιικά φάρμακα σε οξείες περιπτώσεις μειώνει επίσης τον κίνδυνο Long CoViD.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του φορτίου της Long CoViD παγκοσμίως παραμένει αδιάγνωστο, ιδίως σε κοινωνίες με λιγότερους πόρους. Επίσης, συχνά υποψιάζονται λανθασμένα ψυχοσωματικά αίτια.
Συνεπώς, το σύστημα υγείας και η κοινωνία στο σύνολό της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εντατικά και συνολικά. Υπέρ αυτού μιλούν και οι οικονομικές συνέπειες.
Ο Al-Aly και οι συν-συγγραφείς του αναφέρουν ότι: «Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Brookings, δύο έως τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες ήταν άνεργοι λόγω της Long CoViD το 2022″. Οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ μείωσαν τις ώρες εργασίας τους κατά το ένα τέταρτο έως το ήμισυ.
Σύμφωνα με τη βρετανική δεξαμενή σκέψης “Economist Impact”, οι υπολογισμοί για τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του Long Covid κυμαίνονται μεταξύ 0,5 και 2,3% μείον το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) για ορισμένες μεγάλες οικονομίες το 2024.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται απώλεια περίπου 1%.
Πηγές:
New England Journal of Medicine – Nature Medicine
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι παράγοντες που ευνοούν τη νόσο Alzheimer – Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες
Περιστατικά βίας κατά υγειονομικών στο νοσοκομείο Χαλκίδας
ΕΟΔΥ: Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σχόλια του WBB News
Η Long CoViD είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, επηρεάζοντας περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις της Long CoViD είναι όχι μόνο υγειονομικές, αλλά και οικονομικές, με το ανεπίσημο ποσοστό Long CoViD στο σύνολο του πληθυσμού να ανέρχεται σε περίπου 6%-7% στους ενήλικες και 1% στα παιδιά.
Οι πολύπλοκες επιπτώσεις της Long CoViD σε όλα τα συστήματα του οργανισμού καθιστούν σαφές ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί ολοκληρωμένες προσπάθειες τόσο από το σύστημα υγείας όσο και από την κοινωνία. Η πρόληψη της μετάδοσης του ιού, η εμβολιασμός και η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου της Long CoViD.
Οι επιστημονικές έρευνες και η συνεχής εκπαίδευση του κοινού είναι σημαντικές για την κατανόηση του προβλήματος και την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων. Μέσω συλλογικών προσπαθειών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Long CoViD και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την οικονομία από τις αρνητικές της επιπτώσεις.