Καλή η αλληλεγγύη, καλή και η «διπλωματία των φυσικών καταστροφών», αλλά την ώρα της κρίσης οι καλοσύνες ξεχνιούνται αμέσως. Το σχόλιο αφορά την πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, την ώρα που οι γείτονες έχουν κι αυτοί δεκάδες ενεργά μέτωπα (περί τα 72 μετρήθηκαν το Σαββατοκύριακο). Με σοβαρότερο αυτό στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Σμύρνη, όπου οι φλόγες ξεκίνησαν από δασική περιοχή, εξαπλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς κι έφτασαν να απειλούν ως και κατοικημένα προάστιά της όπως το πολυπληθές Καρσιγιάκα. Το γνωστότερο σε εμάς με το ελληνικό του όνομα, Κορδελιό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ και καταγγελίες της τουρκικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, στην πυρκαγιά αυτή τα εναέρια μέσα δεν πέταξαν για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα να καταστεί ανεξέλεγκτη. Η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογαν και τις τοπικές Αρχές, με βασικό επιχείρημα πως αντί να «σηκώσουν» όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα πυρόσβεσης και να ζητήσουν αμέσως διεθνή συνδρομή, είχαν στείλει δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο στην Ελλάδα. «Στείλαμε αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Ελλάδα και δεν έχουμε εμείς» ήταν χαρακτηριστικοί τίτλοι που εμφανίστηκαν σε τουρκικά αντιπολιτευόμενα Μέσα. Κατόπιν αυτών, από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης δόθηκαν (μάλλον μάταιες) διαβεβαιώσεις ότι τα εναέρια μέσα είχαν όλα ανακληθεί εγκαίρως και βρίσκονταν στο καθήκον – εν ολίγοις επέστρεψαν από την Ελλάδα.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ
Σχόλια του WBB News
Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με την αποστολή βοήθειας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς οι πολιτικές διαφορές μπορούν να υπερισχύσουν της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης σε κρίσιμες στιγμές. Οι κακοί ενδοιαγωγοί και οι εθνικιστικές αντιδράσεις μπορούν να ξεπεράσουν τη φυσική ανάγκη για αλληλοβοήθεια και ανθρώπινη συμπαράσταση. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις εθνικιστικές στερεοτυπίες και να επιδείξουν αλληλεγγύη και συνεργασία σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.
Ας ελπίσουμε ότι ανάλογες καταστάσεις θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ωριμότητα και ανθρωπιστική κατανόηση στο μέλλον, αντί να γίνονται αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών και αντιπαραθέσεων. Η προστασία της ζωής και της περιβαλλοντικής κληρονομιάς πρέπει να αποτελεί κοινό σημείο ενός παγκόσμιου ανθρώπινου ηθικού κώδικα, ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών. Ας ελπίσουμε ότι οι διασυνοριακές κρίσεις θα αντιμετωπίζονται με συναίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αντί για πολιτικές αντιπαραθέσεις και ανταλλαγές επικρίσεων.