Η πρόταση των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες στη Ντόχα του Κατάρ δεν περιλάμβανε την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, ούτε μία εκ των προτέρων δέσμευση για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν πηγές της Χαμάς στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Sharq την Κυριακή.
Η πρόταση «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έγγραφο που συμφώνησαν στις 2 Ιουλίου», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο αναμεταδίδει και η ισραηλινή Haaretz. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χαμάς εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των συναντήσεων στη Ντόχα και το Κάιρο.
Πρόταση κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του Ισραήλ
Η πρόταση περιλαμβάνει μείωση της παρουσίας των IDF στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, χωρίς πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Όσον αφορά τη μόνιμη κατάπαυση πυρός, την οποία ο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει ως μέρος του σχεδίου ειρήνευσης τον Μάιο, πάει στη δεύτερη φάση της συμφωνίας όπου όμως το Ισραήλ θα μπορεί να συνεχίσει τις μάχες εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τώρα να επιτύχουν μία πρόσκαιρη εκεχειρία προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι
Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι το πέρασμα της Ράφα θα διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή με ισραηλινή εποπτεία. Το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα εποπτεύει επίσης την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στη βόρεια Γάζα μέσω του διαδρόμου Netzarim, τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε τρίτη χώρα και την αποχώρηση από τη Γάζα σύμφωνα με το σχέδιο Μπάιντεν.
Εάν ισχύουν όλα τα παραπάνω σημαίνει μία ακόμα υποχώρηση των ΗΠΑ στους όρους που θέτει το Ισραήλ, το οποίο παρά το γεγονός ότι η πρόταση Μπάιντεν παρουσιάστηκε σαν πρόταση του Τελ Αβίβ, δεν συμφώνησε ποτέ να λήξει τον πόλεμο στη Γάζα χωρίς να επιτύχει «ολοκληρωτική νίκη».
Εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τώρα να επιτύχουν μία πρόσκαιρη εκεχειρία προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι αλλά χωρίς να εγγυάται κανείς ότι το Ισραήλ δεν θα συνεχίσει το σφυροκόπημα αμέσως μετά.
Αισιόδοξος ο Μπάιντεν
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή (16/8) ότι η επίτευξη συμφωνίας στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται «πιο κοντά από ποτέ», και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην υπονομεύσουν τη διαδικασία.
Στη Μέση Ανατολή έφτασε και ο Άντονι Μπλίνκεν στέλνοντας το ίδιο μήνυμα.
Την αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου δεν συμμερίζεται η Χαμάς λέγοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν πλάνη .
«Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», τόνισε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Σάμι Αμπού Ζόχρι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες, που διεξήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ντόχα ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, και τους Ισραηλινούς.
Σχόλια του WBB News
Η πρόταση που παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες στη Ντόχα του Κατάρ από τις ΗΠΑ φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Χαμάς και να ευνοεί τα συμφέροντα του Ισραήλ. Η πρόταση περιλαμβάνει μείωση της παρουσίας του ισραηλινού στρατού στη Γάζα αλλά χωρίς πλήρη απόσυρση, ενώ η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να εξαρτάται από τη συμφωνία των μερών. Ο Μπάιντεν εκφράζει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ η Χαμάς καταγγέλλει την επιβολή αμερικανικών προσταγών. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν εκκρεμείς, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν υπό αβεβαιότητα.