Σχέδιο για εξαγορές σε Βαλκάνια και trading στην Αφρική
Το επόμενο κύμα ανάπτυξης της Helleniq Energy θα είναι εκτός συνόρων. Στην παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου, αυτή των καυσίμων και σε μεγάλες πληθυσμιακά αγορές της Αφρικής, χώρες που δεν αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα και η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Η μια πτυχή αυτού του σχεδίου για κινήσεις εκτός Ελλάδας αφορά τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια και την εξαγορά τοπικού δικτύου πρατηρίων. Καιρό τώρα η Helleniq Energy σκανάρει τον κλάδο εμπορίας καυσίμων σε γειτονική χώρα, κίνηση στην οποία θα βοηθήσει τα μέγιστα η επανενεργοποίηση του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, OKTA, ο οποίος πιθανότατα μέχρι τα τέλη του έτους να είναι ξανά σε λειτουργία.
Η δεύτερη και ίσως πιο κερδοφόρα πτυχή αφορά το trading σε χώρες της Β. Αφρικής αλλά και της Απω Ανατολής, αγορές οι οποίες μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Από την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αλγερία, μέχρι την Αίγυπτο και τη γειτονική Τουρκία, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, τα χιλιάδες φορτηγά και οχήματα που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στους δρόμους έχουν μεγάλη ανάγκη για ντίζελ και το τελευταίο παραμένει ένα σταθερά ελλειμματικό προϊόν στην περιοχή.
Στην πράξη, όλες αυτές οι αγορές αποτελούν δεκαετίες τώρα τη φυσική διέξοδο για ένα δυιλιστηριακό όμιλο, όπως η Helleniq Energy, ειδικά όταν έχει υπερεπενδύσει στην ελληνική αγορά, όπως αναγνωρίζει και ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης. Και όταν η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τουλάχιστον μέχρι το 2050, όπως δείχνουν οι διεθνείς έρευνες, είναι μοναδική ευκαιρία η δυναμική είσοδος για εμπορία πετρελαιοειδών στη Β. Αφρική.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η μεσαία τάξη αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050, γεγονός που μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, τόσο για ηλεκτρική ενέργεια όσο και για καύσιμα κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι στα μισά του αιώνα, η ζήτηση για ενέργεια θα έχει αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με τις προβλέψεις έκθεσης της ExxonMobil, συνεταίρου της Hellenic Energy στις παραχωρήσεις των οικοπέδων της Κρήτης. Η μελέτη του αμερικανικού κολοσσού προβλέπει ότι στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα του 2050, οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν με 50%, αλλά το υπόλοιπο 50% θα καλύπτεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η ευκαιρία, αλλά και η πρόκληση, για ομίλους διύλισης όπως η Helleniq Energy είναι τεράστια, ειδικά σε περιοχές όπως η Αν. Μεσόγειος. Από τη μια πλευρά, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια για τον αυξανόμενο πληθυσμό της περιοχής, από την άλλη, να συμβάλουν στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, με επενδύσεις σε πιο καθαρά καύσιμα, κατεύθυνση προς την οποία η εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα.
Ο πράσινος μετασχηματισμός και οι γεωτρήσεις
Σημαντικές είναι και οι κινήσεις της στο μέτωπο του πράσινου μετασχηματισμού. Είναι, όμως, τέτοιες οι ανατροπές, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ζήτησης και η έλλειψη ενός σταθερού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ, ώστε απαιτείται πολλή προσοχή και ρεαλισμός, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, θυμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό καύσιμο για πολλές ακόμη δεκαετίες. Οι όμιλοι με πρόσβαση στην παραγωγή του αποκτούν αυτόματα πλεονέκτημα.
Στη λογική αυτή έδωσε ένα roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, λέγοντας ότι τους επόμενους 6-12 μήνες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων (τόσο για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο όσο και την Κρήτη) και εντός 12 με 18 μηνών θα αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί κάποια ερευνητική γεώτρηση.
Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάιο, ηγετικό στέλεχος της ExxonMobil, ερωτηθείς σχετικά, είχε δώσει ένα πολύ πιο σύντομο οδικό χάρτη. Σύμφωνα με όσα είχε τότε πει ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ExxonMobil Κύπρου, Βαρνάβας Θεοδοσίου, η απόφαση για τη λήψη ερευνητικής γεώτρησης στις θάλασσες της Κρήτης αναμένεται να ληφθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2024. Και όπως είχε εξηγήσει, εφόσον αυτό συμβεί, τότε γύρω στα τέλη του 2025 – αρχές 2026, θα δούμε και το πρώτο γεωτρύπανο.
Η Elpedison
Εξελίξεις, όχι όμως τόσο άμεσες, θα έχουμε τους επόμενους μήνες και στο διαζύγιο με τους Ιταλούς της Edison, όσο και με την έξοδο του ομίλου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε αμφότερες ωστόσο τις περιπτώσεις απέχουμε ακόμη, όπως φαίνεται, από το σημείο να βγει «λευκός καπνός».
Στο θέμα της Elpedison, οι συζητήσεις με τους Ιταλούς προχωρούν, η φάση της υποβολής προσφορών και αντιπροσφορών φαίνεται ότι πλησιάζει, τα πάντα είναι άνοικτα και η μάχη αναμένεται αμφίρροπη. Και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την τελική «δημοπρασία» και οι δύο δηλώνουν ότι θέλουν να αγοράσουν, όχι να πουλήσουν, το μερίδιο 50% του άλλου, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις.
Το άφησε ανοικτό χθες ο CEO της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης. «Αν βρούμε ένα μοντέλο με την Edison που να μας καλύπτει, π.χ. να μειωθεί το ποσοστό των Ιταλών ή αν συμφωνήσουμε ότι θα έχουμε εμείς το μάνατζμεντ στην Ελλάδα, θα μπορούσαν και να παραμείνουν στην κοινή εταιρεία», όπως είπε.
Είναι βέβαια ένα σενάριο που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Το διαζύγιο με τους Ιταλούς δείχνει να είναι πιο κοντά από κάθε άλλη, υβριδική ή μη, λύση. Ετσι «διαβάζονται» και οι συνεχείς αναφορές του επικεφαλής της Helleniq Energy ότι ο όμιλος έχει επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στο αντικείμενο της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της κοινής με την Edison εταιρεία, χωρίς να έχει πάρει ποτέ μέρισμα τα τελευταία 15χρόνια, ότι θέλει να καθετοποιηθεί στις ΑΠΕ και ότι επιδιώκει μια πιο ολιστική διαχείριση για το πελατολόγιο στην προμήθεια.
Στην κατεύθυνση να αποσαφηνιστεί το τοπίο, χωρίς ωστόσο και εδώ να αναμένονται άμεσες εξελίξεις, κινείται και συζήτηση για την εξαγορά του μεριδίου 35% της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο, που κατέχει το 65%. Αν και είχε δοθεί διαφορετική εντύπωση, φαίνεται ότι αμφότερες οι εκκρεμότητες, της Elpedison και της ΔΕΠΑ, έχουν ακόμη δρόμο μπροστά και σε κάθε περίπτωση ο όμιλος θέλει να έχουν ξεκαθαρίσει εντός του 2024.
Ανδρέας Σιάμισιης,Hellenic Energy,Elpedison