Ένα ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα μια Ρωσοαμερικανίδα υπήκοο σε κάθειρξη 12 ετών για «προδοσία», επειδή έκανε μία δωρεά σε μια οργάνωση που βοηθά την Ουκρανία.
«Το δικαστήριο έκρινε την Ξένια Καρέλινα ένοχη για προδοσία και την καταδικάζει σε κάθειρξη 12 ετών», ανέφερε το περιφερειακό δικαστήριο του Σβερντλόβσκ στα Ουράλια, όπου δικάστηκε η 32χρονη γυναίκα κεκλεισμένων των θυρών.
Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, η Καρέλινα έκανε από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου μια δωρεά περίπου 50 δολαρίων στη μη κυβερνητική οργάνωση Razom, η οποία παράσχει υλική βοήθεια στην Ουκρανία.
Το δικαστήριο επισήμανε πως αυτά τα χρήματα «χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».
«Κατά τη διάρκεια της δίκης, η κατηγορούμενη ομολόγησε την ενοχή της», ανέφερε το δικαστήριο.
Σε μια επιστολή που ανήρτησε σήμερα ο δικηγόρος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ξένια Καρέλινα ευχαριστεί τους ανθρώπους που τη στήριξαν.
Η Καρέλινα κατάγεται από το Γεκατερινμπούργκ, στα Ουράλια της Ρωσίας, διέμενε, όμως, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου είχε μεταναστεύσει πριν από 10 χρόνια και είχε λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.
Συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2024 στη Ρωσία, όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένειά της.
Αυτή η καταδίκη λαμβάνει χώρα την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα ότι στοχοθετεί συγκεκριμένα τους Αμερικανούς στη Ρωσία προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ανταλλαγή με Ρώσους που κρατούνται σε δυτικές χώρες.
Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου, κατά την οποία απελευθερώθηκαν κυρίως Αμερικανοί δημοσιογράφοι και Ρώσοι αντιφρονούντες που κρατούνταν στη Ρωσία έναντι κατασκόπων που ήταν φυλακισμένοι σε δυτικές χώρες.
Πηγή: AMNA.GR
Σχόλια του WBB News
Η καταδίκη της Ρωσοαμερικανίδας για προδοσία λόγω της δωρεάς προς οργάνωση που βοηθά την Ουκρανία αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της αντιπαλότητας μεταξύ δύο χωρών. Η καταδίκη της σε κάθειρξη 12 ετών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Είναι σημαντικό να επισημανθεί η αντίφαση μεταξύ των ενεργειών της κατηγορουμένης και της προσπάθειας βοηθείας προς μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση.
Είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στη σημασία του σεβασμού του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς χώρες σε κρίση, χωρίς να υφίστανται κυρώσεις. Οι διεθνείς κανονισμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί και πρέπει να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη και η δυνατότητα δράσης για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Εν κατακλείδι, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Η ελευθερία της έκφρασης και η υποστήριξη προς ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες πρέπει να προασπίζονται, προκειμένου να διασφαλίζεται η ειρήνη και η δικαιοσύνη στον κόσμο.