Ο ιός του Δυτικού Νείλου οδήγησε στον θάνατο άλλους 4 ανθρώπους στη χώρα μας, ενώ συνολικά 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της λοίμωξης του συγκεκριμένου ιού.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 14/08/2024 (ώρα 13:00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 75 έτη. Ο μικρότερος ασθενής έχει ηλικία 4 ετών και ο μεγαλύτερος 92 ετών.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, δύο εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού. Έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 80 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).
Ιός του Δυτικού Νείλου: 15 νοσηλείες, 7 σε ΜΕΘ
Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 15 άτομα εκ των οποίων 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα κρούσματα που έχουν διερευνηθεί, καταγράφηκαν σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.
Ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθώς θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.
Σχόλια του WBB News
Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και απώλειες ζωής στη χώρα μας, καθιστώντας επιτακτική τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας για την αποφυγή της μετάδοσής του. Η αρχή της πρόληψης και η προσοχή στην προστασία από τα κουνούπια είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει δράση για τον έλεγχο και τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενήμεροι και προσεκτικοί.