Μια σειρά αλλαγών στο φορολογικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τη Γαλλία έχει προκαλέσει μαζική φυγή πλουσίων. Παράλληλα, μετά τις αλλαγές στο καθεστώς φορολογίας περιουσίας και φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών της Νορβηγίας, παρατηρείται μια σταθερή ροή εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων προς την Ελβετία. Οπως επισημαίνουν οι «Financial Times», ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ πολλών χωρών. Και σε αυτή τη μάχη η Ελλάδα φαίνεται να αναδεικνύεται νικήτρια.
Φοροέλεγχοι που να αξίζουν τον κόπο
Και οι έλεγχοι της Εφορίας κοστίζουν. Στο εξής, η ΑΑΔΕ θα προχωρά σε περισσότερους φορολογικούς ελέγχους που θα φέρνουν όμως έσοδα πενταπλάσσια του κόστους τους. Με τον τρόπο αυτό, οι έλεγχοι θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη λεγόμενη μεγάλη φοροδιαφυγή, αφού για κάθε ένα ευρώ που θα κοστίζει ο έλεγχος, τα έσοδα που θα αποκαλύπτονται και θα φτάνουν στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να είναι πέντε ευρώ.
Aυξήσεις 7% στον τουρισμό
Αυξήσεις στα επίπεδα του 7% ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό. Η ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργαζομένων σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας τις επόμενες ημέρες και θα ζητήσει την κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική.
Δεν προλαβαίνουν να μετράνε παραλίες
«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή αυθαίρετη κατάληψη του χώρου σε παραλίες, μέσω της εφαρμογής MyCoast. Οι κτηματικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε πάνω από 12.500 ελέγχους σε συνεργασία με την Αστυνομία και τους Δήμους σε παραλίες και αιγιαλούς, με τις καταγγελίες των πολιτών να ξεπερνούν τις 20.000. Ο αριθμός των καταγγελιών οδηγεί τις κτηματικές υπηρεσίες να αναλύουν συνεχώς τα δεδομένα και να ιεραρχούν τις περιπτώσεις, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι επιτόπιοι έλεγχοι. Μόνο την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 2.500 έλεγχοι. Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 450 την τελευταία εβδομάδα.
Το κέρδος της επενδυτικής βαθμίδας
Οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, η προοπτική για την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τοποθετήσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Συγκεκριμένα από το δ΄ τρίμηνο του 2022 έως το γ΄ τρίμηνο του 2023 η αύξηση αυτή υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ αφορούν θέσεις σε μετοχές και 2,1 δισ. ευρώ θέσεις σε ομόλογα, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συνεργασία Meta με Universal Music
Η Meta, στην οποία ανήκουν τα Facebook, Instagram, WhatsApp και άλλα, και η Universal Music Group (UMG) ανακοίνωσαν μια «διευρυμένη παγκόσμια, πολυετή συμφωνία που θα εξελίξει περαιτέρω τις δημιουργικές και εμπορικές ευκαιρίες» για τους καλλιτέχνες της UMG και τους τραγουδοποιούς της Universal Music Publishing Group στο δίκτυο πλατφορμών της Meta, αναφέρει το «Variety».
Ντιλ μεταξύ Μιτάλ και BT Group
Ο όμιλος του ινδού δισεκατομμυριούχου Σουνίλ Μπάρτι Μιτάλ συμφώνησε να αγοράσει ποσοστό 24,5% της BT Group (πρώην British Telecom) από την Altice του Πάτρικ Ντράχι, σημειώνοντας ότι η επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο τηλεπικοινωνιών και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Bharti Enterprises δήλωσε ότι ο διεθνής επενδυτικός της βραχίονας θα αγοράσει αμέσως το 10% των μετοχών της BT από την Altice και το υπόλοιπο αφού εξασφαλίσει τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times». Η Bharti πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να υποβάλει προσφορά για το σύνολο της BT.
Σχόλια του WBB News
Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα συχνά επηρεάζουν την κίνηση πλουσίων από μια χώρα σε άλλη, όπως συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ελβετία. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι αναδεικνύεται νικήτρια σε αυτή τη μάχη, με τον κλάδο του τουρισμού να καταγράφει αύξηση και την επενδυτική βαθμίδα να βελτιώνεται.
Επιπλέον, οι ελέγχοι της ΑΑΔΕ αναμένεται να εντοπίσουν μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, ενώ οι παραλίες της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ευρύτερου ελέγχου για την τήρηση των προδιαγραφών.
Τέλος, η συνεργασία μεταξύ της Meta και της Universal Music Group, καθώς και η εξαγορά ποσοστού της BT Group από τον ομίλο του Σουνίλ Μπάρτι Μιτάλ δείχνουν ότι οι επενδύσεις συνεχίζουν να κινούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας τη σημασία της καινοτομίας και της διασύνδεσης στον ψηφιακό κόσμο.