Πάρα πολύ μου αρέσει ο άτυπος «διάλογος» που άνοιξε η εφημερίδα μας με τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις αναγνωστικές προτιμήσεις του. Στις προτάσεις των «ΝΕΩΝ» της περασμένης εβδομάδας περιλαμβανόταν μία που υποδείκνυε την ποίηση του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς και τον στίχο «Τα πάντα γίνονται κομμάτια, το κέντρο δεν αντέχει». Με ευνόητη την πολιτική αναφορά. Ε, λοιπόν, ανάμεσα στα βιβλία που ανήρτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα πάρει μαζί του στις φετινές του διακοπές, ήταν και το «The Centre must hold» (δηλαδή «Το Κέντρο πρέπει να αντέξει») του Γιαΐρ Ζίβαν, συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ. Στην ίδια στοίβα βιβλίων που θα ταξιδέψουν μαζί με τον Μητσοτάκη, είδα ότι συμπεριέλαβε και την ομώνυμη βιογραφία του Ιουστινιανού του Πίτερ Σάρις. Για την οποία θυμήθηκα ότι είχε γράψει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση σε σαββατιάτικο φύλλο των «ΝΕΩΝ» (6/7/2024) ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Μιχαήλ Πασχάλης.
Δεν μπόρεσα, ωστόσο, να μην παρατηρήσω ότι τη βιβλιοφιλική ατμόσφαιρα έσπευσε να οικειοποιηθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης. Οχι, αυτός δεν μας είπε δυστυχώς αν διάβασε κάτι στις διακοπές. Αλλά βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα σχόλιο… 2 σε 1, σαν τα σαμπουάν. Υποδεικνύοντας στον Πρωθυπουργό μια δική του πρόταση για θερινό ανάγνωσμα: τον συλλογικό τόμο «Η νέα ψηφιακή παρακολούθηση» (από τις εκδόσεις Παπαζήση). Το οποίο, όπως διαβάζω, περιλαμβάνει 24 κείμενα ακαδημαϊκών μελετητών από όλο τον κόσμο που αφορούν «την ποικιλόμορφη και πανταχού παρούσα νέα ψηφιακή παρακολούθηση από κυβερνήσεις και εταιρείες, με μηχανισμούς τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, με ή χωρίς τη συναίνεση των υποκειμένων, εις βάρος της ιδιωτικής τους ζωής αλλά και της δημοκρατίας». Με προφανή την αιχμή για την υπόθεση των υποκλοπών. Εξαιρετική πρόταση την οποία σκοπεύω, ομολογώ, να εκμεταλλευτώ και εγώ για να εμβαθύνω σε ένα θέμα που νομίζω θα μας ακολουθεί για κάποια χρόνια ακόμη…
Στο μεταξύ πάντως, η διαχείριση του «ελληνικού Watergate» εξακολουθεί να γίνεται μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο μιας και, σε αντίθεση με διάφορα που ακούγονται, όλα αυτά που ζούμε εδώ σε άλλες χώρες δεν ακούγονται και τόσο φυσιολογικά. Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αφιέρωσε, μάλιστα, εκτενές δημοσίευμα για το πόρισμα του Αρείου Πάγου που ρίχνει στα μαλακά τους ιδιώτες που έφεραν το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας στην Ελλάδα και απαλλάσσει από κάθε ευθύνη την ΕΥΠ, χαρακτηρίζοντας «συμπτώσεις» τους κοινούς στόχους της με το Predator. Η γαλλίδα ανταποκρίτρια, μάλιστα, αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης, τη μεταφορά της αρμοδιότητας της ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου, τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για παρακολουθήσεις, τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ και των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και τις εξαγωγές του Predator σε άλλες χώρες με άδειες που εξέδιδε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ κατέγραψε, επίσης, και όλο το εύρος των αντιδράσεων στο πόρισμα του Αρείου Πάγου, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μια ακόμη «διαφήμιση» για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας, δυστυχώς.
Γράφοντας για όλα αυτά, θυμήθηκα και τον υπουργό που δεν έχει πρόβλημα να τον παρακολουθούν. Τον Αδωνη Γεωργιάδη, δηλαδή, ο οποίος έκανε ένα διάλειμμα από τους διάφορους τσακωμούς στο Twitter για να κάνει μια ενημερωτική ανάρτηση σχετικά με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας της Τήνου ενόψει Δεκαπενταύγουστου. Τις προηγούμενες μέρες το ζήτημα είχε αναδειχθεί και από την αντιπολίτευση και από την ΠΟΕΔΗΝ, που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελλιπή στελέχωση του ΚΥ στο νησί που αναμένεται να «βουλιάξει» από κόσμο για το προσκύνημα στην Παναγία. Για να καταλάβετε, η ΠΟΕΔΗΝ είχε ενημερώσει ότι το ΚΥ Τήνου από ειδικευμένους γιατρούς έχει μόνο μία παιδίατρο, έναν ορθοπεδικό από μετακίνηση, μία μικροβιολόγο και έναν οδοντίατρο. Στο νησί δεν υπάρχει γενικός γιατρός, δεν υπάρχει παθολόγος, δεν υπάρχει καρδιολόγος, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης. Τις εφημερίες τις βγάζουν επί της ουσίας οι αγροτικοί γιατροί. Μόνιμη λύση δεν δόθηκε, βέβαια. Αλλά ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα μεταφερθούν στην Τήνο, μέχρι τέλος Αυγούστου, ένας παθολόγος και μια γενική γιατρός (η οποία βρισκόταν στο ΚΥ Ιου κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα λείψει από εκεί). Ο υπουργός έσπευσε, βέβαια, να σχολιάσει ότι «η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ που συστηματικά καλλιεργείται από την αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ είναι απολύτως ψευδής». Αλλά οι πολίτες που κάνουν χρήση του ΕΣΥ έχουν άποψη. Ειδικά οι κάτοικοι των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της επικράτειας.
Σχόλια του WBB News
Ο άτυπος διάλογος που ανοίχθηκε με τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις αναγνωστικές προτιμήσεις του αποτελεί ένα ενδιαφέρον θέμα που συζητήθηκε στον τύπο. Ήταν ενδιαφέρον να δούμε ποια βιβλία θα πάρει μαζί του ο Πρωθυπουργός στις διακοπές του. Η ποικιλία και η ποιότητα των βιβλίων αναδεικνύει το πολιτισμικό ενδιαφέρον του. Επίσης, η αναφορά στα γεγονότα του “ελληνικού Watergate” από τον διεθνή Τύπο δείχνει τη σημασία της υπόθεσης. Τέλος, η ενημερωτική ανάρτηση του Αδωνη Γεωργιάδη σχετικά με το Κέντρο Υγείας στην Τήνο αναδεικνύει την ανάγκη για βελτιώσεις στον τομέα της υγείας. Συνολικά, η δημοσίευση περιλαμβάνει ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την πολιτική, τον πολιτισμό και την υγεία στη χώρα.