Coolcationing, η νέα απειλή για τον ελληνικό τουρισμό
Σχεδιάζοντας το ταξίδι της αποφοίτησής του στην Ευρώπη, ο Jaeger Lajewski μελετούσε τα αναγεννησιακά κτίρια της Ιταλίας και τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας. Αλλά καθώς αυτά τα μέρη είναι πλέον πιο ζεστά και πιο υγρά από τη γενέτειρά του, το Νιου Τζέρσεϊ, προτίμησε τη λιγότερο παραδοσιακή Σκανδιναβία.
«Θέλαμε να πάμε κάπου λίγο πιο δροσερά και πιο εύκρατα», λέει ο απόφοιτος αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ενώ περιφέρεται γύρω από τα πλοία που μεταφέρουν τουρίστες στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης. «Αν πηγαίναμε στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κροατία, θα ήταν επίσης πολύ, πολύ ζεστά. Και θέλαμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Δεν είχαμε εξερευνήσει πραγματικά αυτή την περιοχή της Ευρώπης στο παρελθόν».
Οπως σημειώνει το Bloomberg, από τις πυρκαγιές μέχρι την ακραία ζέστη, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει δημιουργήσει νέες απειλές για τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ευρώπης. Ο περασμένος Μάιος σηματοδότησε τον 12ο διαδοχικό μήνα ρεκόρ θερμοκρασιών για τον πλανήτη, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι κατά 1,52 βαθμό Κελσίου υψηλότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ήδη φέτος η Ελλάδα αναγκάστηκε να κλείσει την Ακρόπολη κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, για να προστατεύσει τους τουρίστες από τη θανατηφόρα ζέστη.
Ο Lajewski και οι φίλοι του δεν είναι οι μόνοι που εγκαταλείπουν τον ατελείωτο ήλιο της Νότιας Ευρώπης για τον πιο δροσερό καιρό στον Βορρά.
Πρόκειται για μια τάση που έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε να υπάρχει πλέον ονομασία γι’ αυτήν, “coolcationing”, η οποία προωθείται από περιοδικά lifestyle και διαφημιστές σε όλο τον κόσμο. Οι παραθεριστές που αναζητούν ανάπαυλα από την αφόρητη ζέστη έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Σκανδιναβίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προσθέσει 124 δισ. δολάρια στην οικονομία της το 2023, περίπου 6% περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά.
Οι σκανδιναβικές επιχειρήσεις που μίλησαν στο Bloomberg -από τουριστικούς πράκτορες έως καταστήματα δώρων- προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η Σκανδιναβία καταγράφει αύξηση 27% στις κρατήσεις σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, λέει η Misty Belles, εκπρόσωπος του Virtuoso, ενός δικτύου περίπου 20.000 συμβούλων πολυτελών ταξιδιών.
Η Σουηδία, μόνο, έχει δει μια άνοδο 47%, λέει η ίδια. Η Ιταλία, αντίθετα, έχει αυξηθεί μόνο κατά 3%. Οι αναζητήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς Κοπεγχάγη, Μπέργκεν, Νορβηγία και Στοκχόλμη για αυτό το καλοκαίρι είναι επίσης αυξημένες κατά διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τη μηχανή ταξιδιωτικής αναζήτησης KAYAK.
Η έρευνα που ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στα ταξίδια στην ήπειρο. Στο πιο ανησυχητικό σενάριο, όπου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται κατά 4 βαθμούς Κελσίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει τη ζήτηση για τουρισμό να υποχωρεί κατά περισσότερο από 7%, σε σύγκριση με το 2019. Με τον ίδιο υπολογισμό, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία θα έβλεπαν τη ζήτηση να αυξάνεται κατά περισσότερο από 6%.
διακοπές,καιρός διακοπές,coolcationing