Η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία κατάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Πρόκειται-σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα – για κίνηση που επιδιώκει να αποδείξει ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πια πρόβλημα ρευστότητας σε συνάλλαγμα και ότι η εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών προς την τουρκική οικονομία έχει αποκατασταθεί.
Η σαουδαραβική κατάθεση στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε γίνει τον Μάρτιο του 2023, όταν η χώρα αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα συναλλαγματικών αποθεμάτων εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής Ερντογάν να επιμένει σε πολύ χαμηλά επιτόκια με τεράστιο πληθωρισμό.
Η πολιτική αυτή είχε οδηγήσει σε μαζική φυγή κεφαλαίων προς το δολάριο και στο «στέγνωμα» της Κεντρικής Τράπεζας από συναλλαγματικά αποθέματα. Τότε η Τουρκία είχε συνάψει με το Ταμείο Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας τη συμφωνία κατάθεσης στην κεντρική της τράπεζα ποσού 5 δισ. δολαρίων. Η σύμβαση αυτή τερματίστηκε στις 24/7 “κοινή συναινέσει”.
Η δολαριοποίηση της τουρκικής οικονομίας και το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είχαν εξαφανίσει πριν το 2023 τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και τότε όλοι περίμεναν την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Η ένεση των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία θεωρήθηκε ως ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η Άγκυρα θα γυρίσει τελικά την κατάσταση. Μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, από το 8,5% στο 50% ώθησε τους τοπικούς αποταμιευτές να αρχίσουν να ανταλλάσσουν μέρος των διαθεσίμων τους σε δολάρια σε τουρκικές λίρες προκειμένου να καρπωθούν τις μεγάλες αποδόσεις.
Ταυτόχρονα η ισχυρή εισροή δολαρίων και ευρώ λόγω της κατακόρυφης αύξησης του τουριστικού ρεύματος και η συγκράτηση της ζήτησης για εισαγόμενα αγαθά συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εκτονώνοντας την πίεση στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν επίσης δυναμώσει τις αγορές της Τουρκίας, αντλώντας περίπου 12,5 δισ. δολάρια σε ομόλογα οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμων κ.ά.) από τον περασμένο Ιούνιο. «Τα αποθέματά μας έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των αυξημένων εισροών ξένων πόρων, της αντιστροφής της δολαριοποίησης και της μείωσης των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης με το οικονομικό μας πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ την Τετάρτη 24/7. Τα καθαρά συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας ανέχονται πλέον σε 38 δισ. δολάρια από μείον 21 δισ. δολάρια αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη απόφαση της Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας κατά δύο βαθμίδες.
Τουρκία,οικονομία,συναλλαγματικά αποθέματα